Kritiseres etter immigrant-selvmord

Publisert

Spania har tatt i bruk fengsler til internering av immigranter grunnet mangel på plass ved vanlige mottak. Spanias regjering får kritikk etter at en 36 år gammel immigrant fra Algerie i slutten av desember begikk selvmord i et fengsel i Archidona i Málaga.

Nærmere 600 personer var plassert på celler i fengselet, inkludert flere mindreårige. Opprørspoliti var satt til å holde oppsyn med immigrantene, grunnet mangel på vanlig politi.

Opposisjonspartier i Kongressen og frivillige organisasjoner reagerer på Rajoy-regjeringens håndtering av immigrant-saken i Málaga-provinsen. Over 900 personer skal i slutten av november i fjor ha kommet til Spania i båter fra Algerie. Av disse ble 577 plassert i Archidona-fengselet i Málaga grunnet mangel på plass ved de ordinære returmottakene (Centro de Internamiento de Extranjeros, CIE).

Fengselet som er under konstruksjon var ikke operativt og skal blant annet ha manglet kjøkken, innlagt vann og helsepersonell. Det skal heller ikke ha vært nok politi til å håndtere sikkerheten på stedet, noe som førte til at regjeringen tok i bruk opprørspoliti (policía antidisturbios). Den 36 år gamle mannen som tok livet sitt den 29. desember, skal ha hengt seg på cellen.

Opposisjonspartiene PSOE og Podemos Unidos i Kongressen har tidligere bedt regjeringen om en forklaring på håndteringen av saken. Den 24. januar kunne Partido Populars innenriksminister Juan Ignacio Zoido informere Kongressen om at de 577 immigranten var ute av fengselet. Til sammen 486 skal ha blitt returnert til Algerie grunnet mangel på gyldig oppholdstillatelse. Resten skal ha blitt satt fri, inkludert 11 mindreårige. Av de løslatte skal det store flertallet ha oppnådd status som asylsøkere.

Foruten kritikken fra opposisjonen, har den spanske organisasjonen for fengselsinstitusjoner i Spania (Acaip) anmeldt staten. Bruk av av fengselet Archidona var i følge organisasjonen ulovlig i det immigranter rettslig sett ikke har status som innsatte. 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter