Kristne i Spania uenige med kirken

Publisert

Kristne i Spania er ikke enige med Den katolske kirke i synet på homofili og abort. Det viser en ny internasjonal undersøkelse foretatt i tolv katolske land. Av de spurte i Spania svarer det store flertallet at de er for den kjønnsnøytrale ekteskapsloven. Det samme gjelder abortspørsmålet der de fleste svarer at de er helt eller delvis for abort. Kirkens øverste ledere i Spania mener på sin side at homofilt ekteskap er feil og at abort bør forbys. I følge resultatene i undersøkelsen er spanske kristne blant de mest liberale katolikkene i verden.

Den nye undersøkelsen er gjort av kommunikasjonsbyrået Bendixen & Amandi for den nord-amerikanske og spanskspråklige tv-kanalen Univision. I ett utvalg på ett tusen spanske katolikker svarer 64 prosent at de er for at personer av samme kjønn skal få gifte seg, mens 88 prosent sier at de er for abort enten helt eller delvis. I tillegg mener 73 prosent av de spurte at katolske prester bør ha lov til å gifte seg.

Resultatet er som avisen El País skriver langt unna oppfatningen til for eksempel den nyutnevnte spanske kardinalen Fernando Sebastián. Sebastián er anmeldt og risikerer å bli tiltalt for diskriminerende og hatefulle uttalelser etter at han tidligere i år sa i et intervju at homofili var en «defekt» som kunne helbredes med den rette behandlingen.

De siste årene finnes det en rekke eksempler på slike uttalelser fra kirkens ledere i Spania. Under en tv-sendt gudstjeneste i april 2012 kom biskop Juan Antonio Reig Plà med liknende uttalelser der han blant annet sammenliknet homofili med «sykdom» og «helvete».

Også kirkens syn på abort strider med det de fleste spanjolene sier i undersøkelsen. Det spanske rådet av biskoper uttalte nylig at «ingen har rett til å ta livet av et uskyldig menneske» og at uansett hvor restriktiv abortloven er vil den «alltid være urettferdig». Det siste var en kommentar til PPs nye abortlovforslag der abort bare skal være lov når kvinnen har vært utsatt for overgrep eller når hennes liv og helse er i fare. Undersøkelser viser at den nye loven møter generell motstand hos spanjoler flest. Kirken mener på sin side at lovforslaget ikke går langt nok i å beskytte det ufødte liv. Dersom loven blir vedtatt, betyr det slutten på kvinners rett til selvbestemt abort.

Rådet av biskoper ledes av erkebiskopen i Madrid, Antonio María Rouco Varela, som tidligere har sagt at han anser fri abort som et stort problem for Spania. Biskopen mener synet på abort sammenfaller med synet på homofilt ekteskap. Holdningen til abort ville i følge den kontroversielle biskopen vært annerledes, dersom troen på den tradisjonelle ekteskapsformen mellom mann og kvinne hadde stått sterkere i samfunnet. I følge han bør abort kriminaliseres og homofilt ekteskap forbys.

Slik det fremgår av undersøkelsen til Univision, møter den konservative holdningen til Den katolske kirke motstand fra mange kristne i Spania. Talsperson for den kristne organisasjonen Redes Cristianas, Evaristo Villar, er ikke overrasket over resultatene i undersøkelsen. Villar sier til El País at starten på et menneskeliv er et vitenskapelig spørsmål og at loven man har nå har ikke skapt spesielle problemer. Her siktes det til dagens abortlov som PSOE og regjeringen Zapatero innførte i 2010 og som gir kvinner rett til selvbestemt abort frem til 14 uker ut i svangerskapet. Villar sier til avisen at nettverket han representerer er imot PPs og justisminister Gallardóns nye lovforslag og vil at man beholder den loven man har i dag. Han mener i tillegg at den spanske kirken er utakt med folks oppfatning og at den trenger å komme nærmere realitetene i dagens samfunn og bli mer moderne.

Av landene i undersøkelsen er spanske kristne klart blant de mest liberale. I aldersgruppen mellom 18 og 34 år er for eksempel hele 83 prosent for homofilt ekteskap. Ser man derimot på gjennomsnittet for de 12 landene i undersøkelsen fremgår det at kun rundt 30 prosent er for homofilt ekteskap er på. Spania har med sine 64 prosent den mest liberale kristne befolkningen i den katolske delen av verden. Det ligger også godt over gjennomsnittet blant katolske land i Europa der bare gjennomsnittet ligger på 38 prosent. Afrikanske og asiatiske katolikker er gruppen som er sterkest imot homofilt ekteskap, en andel på henholdsvis 99 og 84 prosent.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter