Krever forbud mot hanekamp på Kanariøyene

Publisert

Et forbud mot hanekamp er lagt frem for parlamentet på Kanariøyene. Den lille øygruppen er sammen med Andalucía den siste regionen i Spania der den kontroversielle tradisjonen er tillatt. Regionsregjeringen i Santa Cruz har nå vedtatt et lovforslag der “sporten” forbys.

Kanariøyene var i 1991 den første regionen i Spania til å innføre forbud mot tyrefekting og andre blodsporter i Spania. Det ble imidlertid gjort et unntak for hanekamp fordi tradisjonen av mange var ansett som nasjonal kulturarv. Dyrevernorganisasjonene på øygruppen har lenge kjempet mot unntaket. Nå ser det ut til at et forbud kan bli vedtatt. Regionsregjeringen i Santa Cruz på Tenerife la i november 2017 frem et utkast til nytt lovforslag som skal stemmes over i parlamentet. Lovendringen innebærer også et forbud mot sirkus med dyr.

Forbudet som nå er på trappene møter imidlertid sterk motstand fra Kanariøyenes mange hanekamp-organisasjoner. Det vises til at tradisjonen er mer enn 300 år gammel.

Representanter for oppdrettsnæringen mener det er snakk om en annen type fjærkre, forskjellig fra vanlige haner og høner, og at kamp med andre fugler ligger i deres natur. Det argumenteres med at dyret ved rundt seks måneders alder uansett vil sloss seg til døde. Det vises også til at klørne som festes på dyrene ikke lenger er av metall men av plast, noe som skal gjøre kampene mer skånsomme for dyret.

Kanariøyene er sammen med Andalucía den siste regionen i Spania der den kontroversielle tradisjonen er tillat. I Andalucía er det forbudt å spille om penger og kampene må foregå på godkjente arenaer. Et lovforslag som forbyr kampene er imidlertid lagt frem for regionsparlamentet i Sevilla av partiet Podemos. Forslaget innebærer også et forbud mot den kontroversielle tradisjonen med “leirdueskyting” på levende duer (duene mates inn i en fjærbelastet kaster som skyter fuglene opp i luften der de blir skutt på med hagle).

 

Kampen mot blodsporter i Spania

Forbud mot blodsporter som tyrefekting, okseløp og hanekamp får stadig større oppslutning i Spania. Per dags dato er det ikke lov med tyrefekting på Kanariøyene og i Catalonia (sistnevnte region tillater fremdeles enkelte former for okseløp). Det er også ventet at Balearene vil innføre et liknende forbud (et forslag er til behandling i parlamentet i Palma på Mallorca). I tillegg har en rekke kommuner i Spania allerede innført forskjellige restriksjoner på lokalt nivå.

Konservative krefter i Spania gjør imidlertid kampen mot tyrefekting og liknende tradisjoner vanskelig. Regjeringspartiet Partido Popular har siden de vant valget i 2011 vedtatt en rekke tiltak som skal styrke tyrefekting i Spania. I 2013 og 2015 ble to nye lover om kulturarv innført der tyrefekting står oppført som verneverdig tradisjon. Partiet ønsker i tillegg å få de omstridte stevnene godkjent som UNESCO-verdensarv.

Les også: En ny generasjon tyrefektere..?

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter