Krever Fabras PP-styre for millioner

Publisert

PSOE og Compromís´ regionsregjering i Valencia har kommet med et millionkrav knyttet til den omstridte Formel 1-avtalen som ble inngått av det tidligere PP-styret til Alberto Fabra i 2011. For å slippe fri fra forpliktelsen om å arrangere flere dyre F1-løp i byen, skrev Fabra under på en avtale som kostet regionsadministrasjonen 40 millioner euro. Nå vil den nye politiske ledelsen ha pengene tilbake og stiller om nødvendig Fabra-styret personlig ansvarlig for gjelden.

Valencia by arrangerte til sammen fem Formel 1-løp fra 2008 til 2012 (Europas Grand Prix). Den gamle PP-regjeringen i Valencia-regionen skal i sin tid ha lovet at stevnet ville være et selvfinansiert prosjekt som ikke innebar utgifter for det offentlige.

Senere er det kommet frem at byggingen av anlegg, installasjoner og infrastruktur kostet regionene hele 98,1 millioner euro (ca. 866.000 millioner kroner). Regionsadministrasjonen skylder angivelig fremdeles 60 prosent av pengene.

I tillegg skal tidligere regionspresident Francisco Camps (PP) og hans regjering ha holdt regninger skjult for flere hundretusen euro, utgifter som går tilbake til årene 2009, 2010 og 2011.

 

Erstatningskrav på 40 millioner euro

Erstatningskravet som nå fremsettes av PSOE og Compromís løper parallelt med straffesaken mot Fabras forgjenger Francisco Camps (PP), mannen som skal ha inngått de første avtalene om Formel-1-løp i 2008.

Da Camps måtte trekke seg som regionspresident grunnet korrupsjonsanklager i Gürtel-saken, tok partiets Alberto Fabra over styringen. Fabra ble dermed sittende med problemene fra Camps´ Formel-1-eventyr.

Les også: Brukte 100 millioner på racerbane

Regionsadministrasjonen til korrupsjonstiltalte Camps hadde ikke bare opparbeidet seg milliongjeld, men hadde gjennom kontrakter med tidligere F1-sjef Bernie Ecclestone forpliktet seg til å arrangere nye kostbare billøp i årene fremover.

Fabra som i dag er senator i nasjonalforsamlingen i Madrid visste at Valencia-regionen ikke hadde råd til flere løp og måtte komme seg ut av avtalen. Løsningen ble å forsøke å kjøpe seg fri ved å overta det gjeldstyngede arrangørselskapet Valmor Sports for én euro. Selskapet skyldte imidlertid rundt 40 millioner euro til kreditorer, en gjeld regionsadministrasjonen måtte ta med på kjøpet.

 

Ikke grunnlag for avtale

Den nye regionsledelsen til PSOE og Compromís hevder nå at det ikke fantes lovlig grunnlag for å inngå en slik avtale. Partiene mener også at avtalen med Ecclestone ikke lenger var bindene og at oppkjøpet av Valmor Sports derfor ikke var nødvendig.

Dersom Alberto Fabra og de andre ansvarlige i det tidligere PP-styret blir funnet skyldig i brudd på forvaltningslover, kan de i følge anklagen holdes personlig ansvarlige for tapet.

Les også: Svindlet millioner fra skolebygging

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter