Krangler om Spanias første borgerkrigsmuseum

Publisert

Uenighet og strid om hvordan Spanias borgerkrigsår skal representeres, har bremset utviklingen av landets første nasjonale borgerkrigsmuseum.

Det høyreorienterte Partido Popular (PP) og Vox kontrollerer regionen Aragón, nordøst i Spania, der det nasjonale museet for slaget ved Teruel og borgerkrigen skal bygges.

Den regionale regjeringen i Aragón motsetter seg den nasjonale sosialistiske regjeringens lov om historisk minne fra 2022, som formelt fordømmer Francoregimets undertrykkelse.

Regjeringene er i en rettslig strid om fremstillingen av Franco-tiden, etter at politikerne i Aragón har lykkes med å omstøte loven om historisk minne og erstatte den med sin egen versjon.

VALENCIA: Bildet viser pansrede kjøretøy i en av Valencias hovedgater, Gran Via.

Konkordieloven

Konkordieloven, som er vedtatt av tre av Spanias autonome regioner – Aragón, Castilla y León og Valencia – kan påvirke deres forpliktelser når det gjelder menneskerettigheter og bevaring av historisk minne.

Selv om Spanias forfatningsdomstol midlertidig har suspendert Aragóns konkordanslov, har lokale myndigheter planer om å anke avgjørelsen.

Kritikerne av lovene, inkludert den nasjonale regjeringen og foreninger for historisk minne, har beskrevet dem som et forsøk på å bagatellisere, rettferdiggjøre eller utslette Franco-tidens grusomheter.

Mens de juridiske kampene fortsetter, har det blitt uttrykt bekymring for hvordan Spanias borgerkrig og Franco-tidens fortid vil bli representert i museet.

I fjor ble det kunngjort, som en seier for Aragóns regionale regjering, at et minnesmerke på museumsområdet med navnene på dem som døde i kamp, ikke ville skille mellom dem som kjempet for og mot Franco – i strid med regjeringens lov om historisk minne.

I april oppfordret FN den spanske regjeringen til å iverksette alle nødvendige tiltak for å sikre streng respekt for internasjonale standarder for bevaring av historisk minne om alvorlige menneskerettighetsbrudd.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter