Korrupsjonstiltalt utbygger lar seg ikke stoppe

Publisert

Provinsstyret i Alicante og president Luisa Pastor (PP) har stemt ja til byggingen av det omstridte avfallsdeponiet i Albatera i Vega Baja. Vedtaket innebærer at prosjektet går til den korrupsjonstiltalte utbyggeren Enrique Ortiz og to andre renovasjonsfirmaer. Avgjørelsen er ikke bare upopulær hos lokalbefolkningen, den skaper også splittelse innad i PP.

Provinsstyret i Alicante og president Luisa Pastor (PP) har stemt ja til byggingen av det omstridte avfallsdeponiet i Albatera i Vega Baja. Vedtaket innebærer at prosjektet går til den korrupsjonstiltalte utbyggeren Enrique Ortiz og to andre renovasjonsfirmaer. Avgjørelsen er ikke bare upopulær hos lokalbefolkningen, den skaper også splittelse innad i PP.

Avtalen ble undertegnet allerede i 2008, men har vært forsøkt stoppet flere ganger. I 2010 fikk utbyggerne dom på at kontrakten skulle gjennomføres. I følge provinsstyret i Alicante var det derfor ingen annen utvei enn å følge opp dommen og godkjenne prosjektet. At Enrique Ortiz står tiltalt for å ha jukset til seg kontrakter i en annen og liknende sak (Caso Brugal), endrer ikke omstendighetene.

Innbyggere fra Albatera og andre berørte kommuner hadde onsdag 10. april samlet seg i protest utenfor provinssetet i Alicante. Avstemningen endte med vedtak for utbygging, men resultatet var langt fra enstemmig. De fem ordførerne fra PSOE sa som forventet nei til prosjektet. Det gjorde imidlertid også ordførerne i Albatera, Benijófar og Callosa de Segura, alle tre fra Partido Popular. I tillegg valgte flere representanter å avstå fra å stemme. Enkelte forlot også forsamling i protest før avstemningen fant sted.  

Deponiet som nå skal bygges er et kjempeanlegg for avfallshåndtering som skal ligge i et sårbart naturområde opp mot fjellene ved El Cocón i Albatera. Planene har skapt sterke reaksjoner fra miljøvernorganisasjoner og innbyggere i kommunen. Det politiske partiet Izquierda Unida i Vega Baja mener provinsstyret ikke har villet lytte til lokalbefolkningen og viser blant annet til en underskriftskampanje med mer enn 8000 underskrifter.

Lokal presse har fulgt saken i lengre tid. Koblingen mellom utbygger Ortiz, PP og de mange korrupsjonsskandalene i Valencia gjør at også større aviser som El País og El Mundo dekker saken.   Enrique Ortiz er hovedtiltalt i den såkalte Brugal-saken, en korrupsjonssak som nettopp handler om irregulær ervervelse av offentlige kontrakter for avfallshåndtering i Vega Baja. Blant de tiltalte i saken er den tidligere presidenten i provinsen Alicante, José Joaquín Ripoll (PP), mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser under tildelingen av kontrakten til Ortiz.  

Enrique Ortiz står også tiltalt for korrupsjon i Alicante kommune der byens nåværende ordfører, Sonia Castedo (PP) og hennes forgjenger Luis Díaz Alperi (PP) er blant de medtiltalte. Ortiz anklages for å ha bestukket de to politikerne med penger, gaver og feriereiser i bytte mot informasjon fra reguleringsplanen for utbygging i kommunen. Dette skal ha skjedd på et tidspunkt da planen ennå ikke var godkjent. Reguleringsplanen, som gjelder for en periode på tjue år, skal også ha blitt endret for å imøtegå entreprenørens behov.

Ortiz eier i dag rundt 70 % av all utbyggbar tomt i Alicante og er gjennom sine firmaer kommunens største samarbeidspartner. I følge beregninger fra PSOE utgjør kontraktene Alicante har med selskapene til Ortiz ca. en tredjedel av kommunens budsjett. I fjor fikk han fornyet kontrakten for rengjøring og vedlikehold av kommunens gravlunder, skoler og administrasjonsbygg. Oppdraget skal ha gått til Ortiz´ selv om tilbudet han kom med var det dyreste i anbudskonkurransen. Nylig ble det også klart at utbyggeren vil få en fornyelse av kontrakten for renovasjon og tømming av søppel i byen, en avtale som skal gjelde for de neste tolv årene og som er verdt rundt 435 millioner euro.  
 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter