12.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
20 C
Las Palmas de Gran Canaria

Korrupsjonstiltalt utbygger lar seg ikke stoppe

Provinsstyret i Alicante og president Luisa Pastor (PP) har stemt ja til byggingen av det omstridte avfallsdeponiet i Albatera i Vega Baja. Vedtaket innebærer at prosjektet går til den korrupsjonstiltalte utbyggeren Enrique Ortiz og to andre renovasjonsfirmaer. Avgjørelsen er ikke bare upopulær hos lokalbefolkningen, den skaper også splittelse innad i PP.

Provinsstyret i Alicante og president Luisa Pastor (PP) har stemt ja til byggingen av det omstridte avfallsdeponiet i Albatera i Vega Baja. Vedtaket innebærer at prosjektet går til den korrupsjonstiltalte utbyggeren Enrique Ortiz og to andre renovasjonsfirmaer. Avgjørelsen er ikke bare upopulær hos lokalbefolkningen, den skaper også splittelse innad i PP.

Avtalen ble undertegnet allerede i 2008, men har vært forsøkt stoppet flere ganger. I 2010 fikk utbyggerne dom på at kontrakten skulle gjennomføres. I følge provinsstyret i Alicante var det derfor ingen annen utvei enn å følge opp dommen og godkjenne prosjektet. At Enrique Ortiz står tiltalt for å ha jukset til seg kontrakter i en annen og liknende sak (Caso Brugal), endrer ikke omstendighetene.

Innbyggere fra Albatera og andre berørte kommuner hadde onsdag 10. april samlet seg i protest utenfor provinssetet i Alicante. Avstemningen endte med vedtak for utbygging, men resultatet var langt fra enstemmig. De fem ordførerne fra PSOE sa som forventet nei til prosjektet. Det gjorde imidlertid også ordførerne i Albatera, Benijófar og Callosa de Segura, alle tre fra Partido Popular. I tillegg valgte flere representanter å avstå fra å stemme. Enkelte forlot også forsamling i protest før avstemningen fant sted.  

Deponiet som nå skal bygges er et kjempeanlegg for avfallshåndtering som skal ligge i et sårbart naturområde opp mot fjellene ved El Cocón i Albatera. Planene har skapt sterke reaksjoner fra miljøvernorganisasjoner og innbyggere i kommunen. Det politiske partiet Izquierda Unida i Vega Baja mener provinsstyret ikke har villet lytte til lokalbefolkningen og viser blant annet til en underskriftskampanje med mer enn 8000 underskrifter.

Lokal presse har fulgt saken i lengre tid. Koblingen mellom utbygger Ortiz, PP og de mange korrupsjonsskandalene i Valencia gjør at også større aviser som El País og El Mundo dekker saken.   Enrique Ortiz er hovedtiltalt i den såkalte Brugal-saken, en korrupsjonssak som nettopp handler om irregulær ervervelse av offentlige kontrakter for avfallshåndtering i Vega Baja. Blant de tiltalte i saken er den tidligere presidenten i provinsen Alicante, José Joaquín Ripoll (PP), mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser under tildelingen av kontrakten til Ortiz.  

Enrique Ortiz står også tiltalt for korrupsjon i Alicante kommune der byens nåværende ordfører, Sonia Castedo (PP) og hennes forgjenger Luis Díaz Alperi (PP) er blant de medtiltalte. Ortiz anklages for å ha bestukket de to politikerne med penger, gaver og feriereiser i bytte mot informasjon fra reguleringsplanen for utbygging i kommunen. Dette skal ha skjedd på et tidspunkt da planen ennå ikke var godkjent. Reguleringsplanen, som gjelder for en periode på tjue år, skal også ha blitt endret for å imøtegå entreprenørens behov.

Ortiz eier i dag rundt 70 % av all utbyggbar tomt i Alicante og er gjennom sine firmaer kommunens største samarbeidspartner. I følge beregninger fra PSOE utgjør kontraktene Alicante har med selskapene til Ortiz ca. en tredjedel av kommunens budsjett. I fjor fikk han fornyet kontrakten for rengjøring og vedlikehold av kommunens gravlunder, skoler og administrasjonsbygg. Oppdraget skal ha gått til Ortiz´ selv om tilbudet han kom med var det dyreste i anbudskonkurransen. Nylig ble det også klart at utbyggeren vil få en fornyelse av kontrakten for renovasjon og tømming av søppel i byen, en avtale som skal gjelde for de neste tolv årene og som er verdt rundt 435 millioner euro.  
 

Relaterte saker

- Advertisement -