Korrupsjon satt i system

Publisert

Partido Populars korrupsjon i Valencia kommune skal ha foregått systematisk over flere år. I følge spanske påtalemyndigheter er en rekke personer fra partiets tidligere byråd og kommuneadministrasjon involvert. Forholdet inngår i den såkalte Taula-saken og går tilbake til perioden da Rita Barberá var ordfører i byen. Blant de hovedtiltalte er tidligere kulturbyråd María José Alcón som sammen med et nettverk av personer skal ha tappet kommunen for millioner av euro.

Rita Rita Barberá, tidligere ordfører i Valencia og i dag senator i den spanske nasjonalforsamlingen, er så langt ikke tiltalt i saken. Som senator har hun også immunitet mot rettsforfølgelse ved lavere rettsinnstanser og kan kun få status som tiltalt dersom saken føres for høyesterett.

På tiltalebenken finner man imidlertid en rekke personer i kretsen rundt Barberá. Tidligere kulturbyråd María José Alcón regnes som en av de hovedtiltalt i saken. Under Barberás ledelse skal byråden ha vært en nøkkelperson i et nettverket av personer som i en årrekke bedrev systematisk svindel med kommunens penger.

Les også: PP i Valencia «oppløses»

Nettverket skal ha styrt store deler av kommunens oppdragsvirksomhet og ga kontrakter til utvalgte firmaer. Avtalene skal ha blitt inngått utenom reglene for anbud. Til gjengjeld skal kulturbyråden og hennes kontakter i kommunen ha mottatt bestikkelser i form av prosenter i kommisjon. Fra 2003 til 2015 skal minst 20 millioner euro ha havnet i lommene på de tiltalte.

Det er også lagt frem bevis som tyder på at deler av pengene gikk til selve partiorganisasjonen i Partido Popular i Valencia. Korrupsjonen skal ha foregått helt frem til mai 2015, da partiet tapte valget og Rita Barberá måtte gå etter 25 år som ordfører i Valencia.

Forholdet inngår i den såkalte Caso Taula som gjelder en rekke PP-kommuner i regionen Comunidad Valenciana, først og fremst i Valencia-provinsen. Saken ble først kjent i januar i år da politiet aksjonerte og brakte et et femtitalls personer inn til avhør.

Les også: Storaksjon mot PP i Valencia

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter