«Korrupsjon må tas ved roten»

Publisert

Da Spanias kong Felipe VI onsdag 24. desember holdt sin første julaften-tale var landets korrupsjonsproblemer første tema. Det var på forhånd knyttet spenning til talen i det kongens egen storesøster prinsesse Cristina tidligere i år ble tiltalt i en større bedragerisak. Uten å nevne søsteren spesielt gikk kongen hardt ut mot korrupsjon, et problem han mente måtte «tas ved roten».

I følge den nye kongen kjenner kongehuset på spanjolenes indignasjon over de mange korrupsjonssakene som er avslørt de siste årene. Det er ikke første gang han tar opp temaet. Tidligere i år innførte blant annet kongen selv nye regler for kongehuset som et bidrag i kampen mot korrupsjon.

Det var kongens første Julaften-tale (Discurso de Nochebuena). Tradisjon tro snakket han også om Spanias sosiale problemer.

Med landets økonomiske situasjon som bakteppe understreket kongen behovet for å ta vare på de svakest stilte i samfunnet og sikre en velfungerende velferdsstat.

Et annet tema var regionen Catalonia og katalanernes ønske om uavhengighet fra Spania. Kongen har tidligere oppfordret til nasjonens samhold, med respekt for den enkelte regions kultur og språk, et budskap ha gjentok julaften.

Kongen takket også for den tilliten og varmen han opplever at folket har vist ham siden han overtok tronen etter sin far Juan Carlos tidligere i år: «I løpet av disse månedene har dere omgitt meg med deres respekt, affeksjon og varme. Dere har fått meg til oppriktig å føle meg ønsket og verdsatt, og det setter jeg hjertelig pris på». Julaften-talen var Felipe VI´s andre store tale til det spanske folk etter innsettelsestalen 19. juni i år.

Les også: Kongelige tiltak mot korrupsjon

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter