Kongen fyller 50 år

Publisert

Spanias konge Felipe VI fyller 50 år. Den unge monarken har på få år markert seg som representant for en ny generasjon regenter i Europa, der større åpenhet om kongehusets drift har stått i sentrum og nulltoleranse for korrupsjon. Samtidig har han utfordret grensene for en konges politiske rolle i et moderne demokrati, blant annet i spørsmålet om britenes råderett over Gibraltar og i striden om uavhengighet i Catalonia.

Felipe VI (f. 30. januar 1968) har vært konge i Spania siden han overtok tronen etter sin far Juan Carlos i 2014. I de tre og et halvt årene han har vært konge har han vist vilje til å reformere kongehuset, blant annet med en mer gjennomsiktig administrasjon og en økonomi som i dag er underlagt ekstern statlig revisjon. Han har også innført egne regler mot korrupsjon, herunder strengere regler for hva de kongelige kan motta av gaver og andre typer fordeler.

Samtidig har den unge monarken utsatt seg selv for kritikk, ved å komme med uttalelser som må kunne sies å utfordre grensene for en konges politiske rolle i det moderne demokrati.

Den unge monarken har blant annet markert seg sterkt i spørsmålet om britenes råderett over Gibraltar. Under en tale i FN i 2016 oppfordret han Storbritannia til å gi Gibraltar tilbake til Spania og omtalte stedet som en «anakronisme» og «den eneste gjenværende kolonien i Europa».

I tillegg har han flere ganger kommet med kraftige uttalelser om den politiske konflikten i Catalonia.

I likhet med spørsmålet om Gibraltar har han ikke lagt skjul på at han som regent i Spania akter å forsvare spansk territorium. Etter at regjeringen i Catalonia i oktober i fjor erklærte uavhengighet fra Spania, holdt kongen en egen tv-sendt tale til det spanske folk, der han indirekte ga sin støtte til den spanske regjeringens håndtering av situasjonen og bruk av statlige maktmidler for å stanse prosessen for uavhengighet. Han har flere ganger omtalt prosessen for løsrivelse som grunnlovsstridig og kommet med oppfordringer til regionsregjeringen om ikke å bryte loven.

Felipe VI ble født i Madrid den 30. januar 1968. Han ble offisielt erklært konge av Spania av Kongressen i Madrid den 19. juni 2014. I følge landets grunnlov er han Spanias statsleder (Jefe de Estado) og øverstkommanderende i forsvaret (Mando Supremo de las Fuerzas Armadas). Felipe er gift med dronning Letizia (45). Paret har to døtre, prinsesse Leonor (12) og prinsesse Sofía (10).

Les også: Juan Carlos fyller 80 år 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter