Kongen ber om større vilje til dialog

Publisert

Spanias konge Felipe VI oppfordrer landets politikere til å vise større vilje til dialog. Under trontalen for det nyvalgte parlamentet torsdag 17. november advarte kongen mot å la uenighet og strid stå i veien for konstruktive løsninger. I følge monarken ville for mye uro i debattene mellom partiene kunne gjøre at folk ble «desillusjonert» og mistet tiltroen til politikken. Han vektla også behovet for å bekjempe korrupsjon, noe han betegnet som et av de fremste «sykdomstegnene i samfunnet».

Etter ti måneder med diskusjoner i parlamentet og to parlamentsvalg har Spania endelig fått en ny regjering. Partido Popular som tidligere hadde absolutt flertall i Kongressen fortsetter i mindretallsregjering etter å ha tapt over en tredjedel av stemmene fra valget i 2011.

Les også: Endelig «ny» regjering i Spania

At landet omsider har fått en regjering har imidlertid ikke hindret partiene i å fortsette opphetede diskusjoner seg imellom, denne gangen om budsjettet for neste år.

Statsminister Mariano Rajoy (PP) som i slutten av oktober så vidt fikk skrapt sammen nok støtte til fire nye år, har allerede truet med å skrive ut nyvalg dersom regjeringen ikke får støtte for sitt forslag. Utsagnet har riktignok fått lite oppmerksomhet i spanske aviser og er etter alt å dømme mer et uttrykk for frustrasjon over vanskelige budsjettforhandlinger, enn en reell trussel.

Enda et nytt parlamentsvalg, det tredje på ett år, anses ikke av noe parti som noen gangbar løsning for Spania. Det siste året er millioner av euro gått med til valgkampanjer og til å arrangere valg gjennom offentlige administrasjoner.

I tillegg har EU allerede varslet Spania om milliardbøter dersom landets politikere ikke snart finner sammen og får vedtatt et budsjett.

Les også: Frykter ny bot fra EU

Mye tyder også på at spanske velgere (slik landets konge i forsiktige ordelag nå antyder) har fått nok av kranglingen i parlamentet. Under trontalen for den nyvalgte Kongressen torsdag 17. november advarte Felipe VI mot å la uenighet og strid stå i veien for konstruktive løsninger. Kongen påpekte at den nye situasjonen med fire store partier i nasjonalforsamlingen (Partido Popular, PSOE, Podemos og Ciudadanos) mer enn noen sinne krevde en permanent dialog for å løse landets problemer. Han advarte mot uroen man har sett i debattene mellom partiene det siste tiden, noe han mente ville kunne føre til «desillusjon» og en manglede tiltro til politikk hos spanjolene.

Kongen vektla også behovet for å bekjempe korrupsjon og betegnet problemet som et av de fremste «sykdomstegnene i samfunnet». I følge den stadig engasjerte monarken hadde korrupsjonen som er avslørt i Spania de siste årene «indignert folkemeningen over hele landet» og var et problem som «resolutt bør bekjempes videre, så det kan bli til et trist minne av en sykdom vi overvinner og hever oss over».

Les også:

Kongen vil ha Gibraltar tilbake

Ber bankene om gjennomsiktighet

«Vanskelige dager for Spania»

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter