Kongen abdiserer ikke

Publisert

Kong Juan Carlos skal inn til sin femte hofteoperasjon på ett og et halvt år. Etter at kongen brakk hoften under et jaktopphold i Botswana i april 2012, har helsen ikke vært den samme. Det har fått spanske medier til å spekulere i om den 75 år gamle monarken snart vil si fra seg tronen. I en uttalelse fra kongehuset avkreftes imidlertid ryktene.

 

Den var den famøse elefantjaktturen til Botswana i Afrika i fjor som startet det hele. Kongen skal ha falt i huset der han var innlosjert og brukket høyre hofteben på tre forskjellige steder. Etter dette har monarken vært inn og ut av operasjonssalen med stadig nye problemer.

 

Årsaken til at kongen nok en gang må opereres skal være en infeksjon som 1 til 2 prosent av hofteopererte får. Den spanske kirurgen Miguel Cabanela, spesialist på denne typen operasjoner, skal være fløyet inn fra USA for å lede operasjonen. Cabanela sier til spanske medier at kongens generelle helsetilstand er god. «Han bruker mindre medikamenter enn meg og jeg er 71 år» var kirurgens kommentar. Soussjef ved det spanske kongehuset Rafael Spottorno avkrefter også ryktene om abdikasjon og sier til media at kongen «ikke på noe tidspunkt» har hatt planer om å si fra seg tronen.

 

Kongen opereres på et privat sykehus i Madrid tirsdag 24. september og vil måtte ta det med ro i fire til seks uker. Deretter må han trenes opp gradvis før han igjen kan bevege seg normalt. Operasjonen er såpass omfattende at han risikerer å måtte være sykemeldt i hele seks måneder.

 

 

Det er ventet at kronprins Felipe vil representere kongehuset i sin fars fravær. Kronprinsen er imidlertid ikke utstyrt med de nødvendige fullmaktene som må til for å kunne tre inn i rollen som regent. Dermed kan han heller ikke representere sin far i alle sammenhenger. Det gjelder blant annet for det årlige ibero-amerikanske toppmøtet i Panama 18. og 19. oktober, der stats- og regjeringsledere fra alle de spansk- og portugisisktalende landene i verden samles. Møtet regnes som ett av spanskekongens viktigste oppdrag i løpet av året.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter