«Kongelig» risikerer 19 års fengsel

Publisert

Spanskekongens svoger Iñaki Urdangarin risikerer mer enn 19 års fengsel for underslag. Urdangarin som er gift med kong Felipes storesøster Cristina er tiltalt for å ha svindlet til seg flere millioner euro fra regionsadministrasjonen på Balearene og i Valencia. Også prinsessen står tiltalt i saken, beskyldt for medvirkning til skatteunndragelse. Mot henne er det imidlertid ikke nedlagt påstand om fengsel. Det vil være opp til dommeren i saken å avgjøre tiltalene. Rettsprosessen er etter tre års forberedelser inne i siste fase før selve straffesaken kan starte.

Statsadvokaten for korrupsjonssaker på Balearene, Pedro Horrach, mener prinsesse Cristina av Borbón kun har et sivilt ansvar i bedragerisaken mot hennes mann og ikke strafferettslig. Mot ektemannen Iñaki Urdangarin er det imidlertid nedlagt påstand om 19 og et halvt års fengsel.

Urdangarin og hans tidligere kompanjong Diego Torres står sammen tiltalt for å ha svindlet til seg rundt seks millioner euro gjennom nonprofit-organisasjonen Instituto Nóos. Midlene har i hovedsak kommet fra Partido Populars regionsadministrasjon på Balearene da korrupsjonsdømte Jaume Matas var regionspresident og fra Comunidad Valenciana under Francisco Camps. Til sammen tjue personer er tiltalt.

Det vil være opp til dommeren i saken å avgjøre tiltalespørsmålene. Rettsprosessen er etter mer enn tre års forberedelser inne i siste fase før selve straffesaken kan starte. Blant de tiltalte er den tidligere presidenten på Balearene, Jaume Matas fra Partido Popular. Matas som også var miljøminister i Spania under regjeringen Aznar på begynnelsen av 2000-tallet er allerede dømt og fengslet for korrupsjon. Matas soner en dom på ni måneder, mens det i den nye saken er nedlagt påstand om 11 år.

Les også: Tiltalen for skattejuks opprettholdes

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter