Knappe en av ti unge bor for seg selv

Publisert

I Valencia-regionen bor de aller fleste under 30 år hjemme hos sine foreldre. Bare 11% i aldersgruppen bor for seg selv. Dette er nesten laveste tallet for Spania bare slått av Kanariøyene hvor enda flere unge bor hjemme. Snittet for Spania under ett er 15.6%.

Man peker på årsaker som høye boligpriser og et dårlig jobbmarked hvor mange av jobbene er sesongjobber. Men kulturelle faktorer spiller også inn. Det er ingen “skam” for selv middelaldrene spanjoler å bo hos sine foreldre. De fleste velger å bli boende i nærområdet. Det å flytte langt fra familien for å øke jobb-mulighetene gjør man i mindre grad.

Bruker pengene på bar og restaurant

Sosialt liv med regelmessige besøk til barer og restauranter, også for lavtlønnede unge, gjør sparing til bolig vanskeligere. Å bo i bo-felleskap med andre unge er heller ikke noe alternativ for de fleste. Konseptet er relativt uvanlig i Spania.

Bortskjemte unge?

Siste unge generasjoner i Spania har hatt et svært enkelt liv sammenliknet med deres foreldre og besteforeldre. Landets diktatorens døde i 1975. Spania ble senere EU medlem. Pesetas ble erstattet med Euro og tilgangen på penger langt enklere. “Halve Europa” vil kjøpe seg en feriebolig her. Den økonomiske veksten i Spania har vært enorm. Mange unge trenger strengt tatt ikke jobbe. Man ser at mange mindre attraktive jobber innen f.eks. renhold, jordbruk, veiarbeide og andre sektorer i stor grad utføres av immigranter.

Et nytt spansk ord kom til relativt få år tilbake, “nini”. Det beskriver unge som hverken jobber eller studerer. “Ni trabaja, ni estudia..”.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter