23.8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
26.1 C
Las Palmas de Gran Canaria

Katalonia: Mobben prøvde å ta politiets våpen

Det rettslige etterspillet etter folkeavstemningen om uavhengighet fra Spania har pågått en stund i spanske rettsaler. Avstemningen ble gjort i strid med den spanske grunnloven og de tiltalte er blant annet anklaget for oppvigleri og misbruk av offentlige midler.

Nestleder for lokalpolitiet i Katalonia, Los Mossos, sa i vitneboksen at det var President Puigdemonts plan over lang tid å deklarere uavhengighet direkte fra Spania valgdagen dersom det ble sammenstøt mellom nasjonalister og politi. Puigdemont skal ha sagt dette under et møte i 2017 mens man planla valget.
Los Mossos er selv anklaget for å ha fungert som nasjonalistenes forlengede arm. De adlød ikke ordre og forhindret Guardia Civil å gjøre jobben sin denne dagen som var å håndheve loven og høyesteretts avgjørelse. De var pålagt å stoppe det ulovlige valget ved å stenge valglokaler og fjerne urner og annet valgmateriell.
Lokalpolitiet anklages også for å regelrett å ha spionert på andre politienheter, blant dem Guardia Civil. Over radiosambandet skal de ha opplyst om Guardia Civil og Policia Nacionals bevegelser valgdagen. Los Mossos anklages også for å ha nektet å bistå andre politienheter ved en rekke tilfeller.

Blant de vitner som har forklart seg er en rekke politibetjenter som forteller om vold og beviste provokasjoner. Blant de mer alarmerende viteforklaringene er politimenn som forteller om hvordan folk som var møtt frem valgdagen forsøkte å ta våpnene fra fra Guardia Civil. En politibetjent forteller om hvordan de ble møtt med hånord, puffing og spark fra folkemengden rundt et valglokale. Politivitnet fortalte i retten om hvordan han ble puffet i bakken og sparket. Han mistet hjelmen i sammenstøtet foran valglokalet.

Ville ta politiets våpen

– Noen forsøkte å ta fra meg pistolen. De greide å røske løs kjedet våpenet henger fast i så det ble brukt mye kraft. Men de greide heldigvis ikke å få våpenet ut av lommen det sitter i. Det er en mekanisme der man må løse ut for å få ut pistolen. Vet man ikke hvordan den fungerer kan det være vanskelig å løse den ut.

– Det de prøvde på var å få oss til å miste sinnet. De sto klare og filmet det hele på sine mobiltelefoner fortalte en politimann som jobber for påtalemyndigheten i Katalonia.
Han slapp fra sammenstøtene med diverse småskrap og et blåmerke i følge legens rapport.

Krever Lego og Playmobil på Katalansk

Relaterte saker

- Advertisement -