13.4 C
Alicante
30.4 C
Málaga
20.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Karantenen forlenges – men barna kan få gå ut

Regjeringen i Spania har lenge varslet at vil forlenge «karantene-tiden» når dagens periode løper ut 26. april. Man vil forlenge karantenen med nye 15 dager frem til 10. mai i tråd med det SpaniaPosten skrev 10. april.

Positiv trend i Spania

I Spania, har man helt klart det verste bak seg. Man har over flere dager sett langt flere som har blitt friske av viruset enn de nye som registreres som smittede. Ekstra positivt er dette i lys av at man i Spania har langt flere tester tilgjengelig så langt flere av tvilstilfellene testes sammenliknet med tidligere da antallet tester var begrenset.

Løsner på reglene

I lys av dette «løsner» man litt på de strenge reglene. Under det regimet som blir gjeldene for denne neste perioden av karantenen, fra 27. april til og med 9. mai. En gruppe politikere og fagfolk har jobbet med å utforme retningslinjer for hvordan Spania gradvis vil gå tilbake til «normalen».

Barna kan gå ut 27. april

Pedro Sanchez varslet under pressekonferansen lørdag 18. april at barn under 12 år vil kunne leke ute eller spasere en tur. Nøyaktig hva som blir reglene og hva begrensinger «privilegiet» vil man komme tilbake til sa statsministeren. Det som har blitt kjent til nå er at barna får gå ut en halvtime. De små skal ikke bruke lekestativer etc samtidig bør de bruke masker.

Spania har vært eneste land i EU som ikke lar barna gå ut. I nabolandet Portugal får barna gå ut, de må bare holde seg minst to meter borte fra andre på grunn av Corona-viruset.

Formaliseres onsdag 22. april

Onsdag 22. april vil Spanias statsminister Pedro Sanchez formelt be kongressen om fullmakt til å forlenge perioden hvor borgernes vanlige rettigheter er opphevet.

Store endringer i mai måned

Sanchez uttalte under pressekonferenasen lørdag 18. april at Mai måned blir «avgjørende». Han sier det blir måned man endelig vil kunne lette på dagens regime for alvor. Men alt med største forsiktighet, inkludert muligheten for at ting vil kunne bli strengere igjen om man ser han «gjorde en feil» ved å løsne opp for raskt om regjeringen skulle finne det nødvendig.

Dette stemmer overens med estimater andre har gjort. Flyselskapet SAS la tidligere denne måneden ut flybilletter til og fra Spania, med avreise i mai måned.

Kysten kan få mindre regler

Statsministeren sa at deskaleringen av dagens tiltak vil kunne bli «asymetriske». Forskjellige deler av Spania har hatt vært vidt forskjellige med tanke på antall smittede og omkomne. SpaniaPosten har gjentatte ganger skrevet om hvordan situasjonen i Spania, som beskrevet på TV i Norge, primært representerer det som har skjedd i Madrid og Katalonia. Både Costa Blanca og Costa del Sol har hatt langt mindre Corona-smitte.

Men det i mente er det naturlig å spå at om man ser strengere regler noen steder vil det være i storbyer og områdene rundt hvor situasjonen har vært værst. Altså Madrid og Katalonnia muligens.

Stengte barer, ingen konserter på lenge

Basert på den spanske regjeringens praksis til nå og de signaler som har blitt sendt over tid vil Spania gå i gjennom flere faser, like de man har hatt til nå på 14 dager, hvor reglene endres. Nattklubber, barer og restauranter blir trolig ikke åpnet før siste faste. Konserter og store arrangementer som Spanias mange fiestas blir trolig også utsatt til denne siste fasen.

Sårbare grupper som eldre, vil trolig måtte forbli hjemme lengre enn yngre mennesker.

Relaterte saker

- Advertisement -