Kan bli dømt i farskapssak

Publisert

Høyesterett i Spania har åpnet for at landets tidligere konge Juan Carlos kan bli dømt i en gammel farskapssak. En belgisk kvinne født i 1966 har lenge hevdet at hun er datter av den tidligere kongen, født utenfor ekteskap. Kvinnen er en av to personer som har fremsatt påstanden. Den andre er en spanjol født i 1956, men sistnevnte sak er avvist.

Juan Carlos mistet rettslig immunitet da han abdiserte som konge i juni fjor. Regjeringspartiet Partido Popular var etter det raskt ute med en ny lov som sikret den tidligere kongen videre beskyttelse. Den nye statusen som privilegert (aforado) gjelder imidlertid ikke for høyesterett (Tribunal Supremo).

Påstandene om farskapene som skal ha skjedd utenfor ekteskapet med Doña Sofía ble presentert for retten i 2012 da Juan Carlos fremdeles var konge. Sakene ble først avvist av retten på grunn av kongens immunitet. Etter at monarken overga tronen til sin sønn Felipe i juni 2014 og mistet sin absolutte immunitet har landets øverste sivile rettsinnstans åpnet for at den ene av de to farskapssakene kan føres for retten. Dersom den tidligere monarken ikke kommer til enighet med saksøker, risikerer han både å måtte forklare seg i retten og bli avkrevd DNA-prøve. Det er ventet at saken vil komme opp før sommeren.

Don Juan Carlos har i flere år levd med rykter om utroskap og påstander om at han har flere barn utenfor ekteskap. Den belgiske kvinnen Ingrid Sartiau og spanjolen Albert Solá Jiménez gikk i 2012 sammen om å saksøke den tidligere kongen. Etter at kongen frasa seg tronen er saken på nytt brakt inn for retten.

I følge kilder til avisen El País skal høyesterett på bakgrunn av dokumentasjonen som er presentert ha åpnet for rettssak i ett av tilfellene. Den belgiske kvinnen hvis mor i dag er 80 år skal ha lagt frem flere beviser som retten finner grunn til å undersøke nærmere. Kravet fra Albert Solá Jiménez (angivelig født i Barcelona i 1956) er foreløpig avvist. De to anklagerne skal sammen har foretatt gentester der det fremgår at det er 91 prosent sannsynlig for at de er biologiske søsken. I ettertid er det imidlertid blitt sådd tvil om prøvenes gyldighet. En senere test foretatt av Solá Jiménez alene skal ha vist at de to ikke er i familie.


 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter