Justisminister Ruiz-Gallardon går av

Publisert

Justisminister Alberto Ruiz-Gallardon fratrer sin stilling og forlater politikken etter 32 år etter at statsminister Rajoy har bestemt å trekke tilbake ministerens omstridte abortlovforslaget.

Justisminister Alberto Ruiz-Gallardon fratrer sin stilling og forlater politikken etter 32 år etter at statsminister Rajoy har bestemt å trekke tilbake ministerens omstridte abortlovforslaget.

Mariano Rajoy uttaler at han aksepterer justisminister Gallardon sin oppsigelse og har utnevt nåværende statssekretær for Infrastruktur, Rafael Catala Polo, til ny justisministeren.

Det er ni måneder siden sendte regjeringspartiet Partido Popular (PP) sjokkbølger gjennom det spanske samfunnet når det foreslo å frata kvinner retten til selvbestemt abort.

Intern misnøye og uenighet
Etter måneder med demonstrasjoner for og mot et lovforslag som ville ført til at Spania ville fått den strengeste abortloven siden 1980-tallet, velger nå landets statsminister å skrinlegge hele prosjektet.

Utkastet til abortloven, som ble godkjent i januar, tillater aborter bare i tilfeller av politianmeldte voldtekter eller når det er bevist medisinsk at det er fare for mors fysiske eller psykiske helse.

Nyheten om at lovforslag blir trukket tilbake har forårsaket konflikter i regjeringspartiet og har ført til at abortmotstanderne har tatt til gatene for å ytre sin misnøye.

Andre har demonstrert til støtte for det opprinnelige lovforslaget til Spanias justisminister Alberto Ruiz-Gallardon. Senest i helgen samlet tusenvis av abortmotstandere seg i sentrum av Madrid.

Vrir kappen etter vinden
“Vi kommer ikke til å trekke tilbake loven,” lovte Spanias statsminister Mariano Rajoy så sent som i mai i et intervju til radiostasjonen Cadena Ser.

Men Spanias statsminister Rajoy offentliggjorde 23. september at han nå har bestemt å ikke gå videre med den omstridte abortloven, noe kilder både internt i regjeringen og PP har hevdet i flere uker.

“Det var ingen enighet om abortloven og den ville aldri kommet til kongressen,” sier en kilde til El Mundo. Loven skulle etter planen tre i kraft i løpet av de siste dagene i september.

Som et resultat av all den motstand loven møtte i det spanske samfunnet besluttet regjering allerede i juni å myke opp loven ved å tillate kvinner med misdannete fostre å ta abort, uavhengig av om fødselen utgjorde en risiko for mors liv.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter