Julefeiring på spansk

Publisert

Adventstiden har mange beundret en av de mange julekrybber som pryder spanske gatetorg. Jula begynner for ordentlig 22. desember i det julelotteriet El Gordo trekkes. Kanskje man deler en “Panettone” med kaffen, den tradisjonelle spanske julekaka kommer egentlig fra Italia. Søtsaker som turron og churros nytes hele jula. Julaften pleier å være en lang dag i Spania, spesielt i storbyene hvor de fleste jobber til sent. Middagen starter mellom åtte og ti på kvelden. Denne kvelden samles man som regel hos moren til mannen i huset, altså hos farmor.

Man kan trygt si at første juledag er familiedagen over alle familiedager i Spania. Hos mange familier kan det bli trangt om plassen, da det ofte kommer mange tanter og søskenbarn. Lunsjen starter rundt tre. Menyen varierer. Mange bruker sjømat, og de som har litt ekstra å rutte med serverer også fois-gras (andelever) og jamon iberico (spansk skinke). Måltidet varer i flere timer, ofte fram til middag.

I romjula har spanjolene sin egen variant av 1. april, da markeres de “uskyldiges dag” så pass på så du ikke blir lurt. For å feire nyttår trenger man tolv druer for hver gjest. I alle fall om man skal følge tradisjonen som er ment å sikre hell og lykke i det nye året. Morroa er ikke over etter nyttår. Helligtrekongerdag eller “Reyes” markered 6. januar. Da får barna pakker og godterier av de tre kongene. Hjemme spiser man kongekake, Roscon de Reyes.

Les mer om julefeiringen i Spania.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter