Juan Carlos «nevnt» i korrupsjonssak

Publisert

Opplysninger om Spanias tidligere konge Juan Carlos I er kommet frem i en omfattende korrupsjonssak i Catalonia. Den 79 år gamle eks-monarken blir nevnt som en av flere personer knyttet til en konto i Sveits, en konto som også skal ha blitt brukt av Gürtel-nettverket.

Saken der kongens navn dukker opp er kjent som Caso Pujol, etter mangeårige president i Catalonia, Jordi Pujol. Pujol (86) er sammen med sin familie tiltalt for korrupsjon og skatteunndragelse. Gjennom lyssky forretningsvirksomhet skal familien ha bygget opp en enorm formue der millioner av euro skal være skjult i firmaer og på kontoer i forskjellige skatteparadis.

Opplysningene om Kong Juan Carlos er ikke bekreftet. I følge avisen El Mundo kommer avsløringene fra kilder innad i politiet som igjen har fått informasjonen fra korrupsjonstiltalte Pujol.

Under overskriften «En sektor innen politiet knytter Kong Juan Carlos til Pujol-saken» forteller avisen om hvordan kongens navn dukker opp i forbindelse med en konto i Sveits, kjent som Soleado-kontoen.

Denne kontoen, som i realiteten skal være flere kontoer i Credit Suisse, ble opprettet av forretningsmannen Arturo Fasana i 1995.

Den antatte lederen for det korrupte nettverket Gürtel, Francisco «Gürtel» Correa og venn av Fasana skal ha brukt kontoen til å skjule nærmere 18 millioner euro i fond.

Dermed knyttes også regjeringspartiet Partido Popular til saken, et parti som siden 1990-tallet skal ha hatt tette bånd til Correa og Gürtel-nettverket.

Les også: Bekrefter korrupsjon hos PP

At både kongehuset og regjeringspartiet Partido Populas skal være innblandet i store korrupsjonssaker, regnes som en av årsakene til at Spania stadig skårer lavt på Transparency Internationals rankingliste.

Les også: Fremdeles like korrupt på ranking

Opplysningen om Kong Juan Carlos er imidlertid ikke bekreftet og kompliseres av dramaet rundt bevisføringen i Pujol-saken.

Utgangspunktet for El Mundos nyhetssak er at dommeren i Caso Pujol har bedt om at forholdet der de kompromitterende opplysningene om kongen er dukket opp skal etterforskes nærmere.

Så langt vet man at kilder innad i politiet har fortalt om samtaler mellom Jordi Pujol og den spanske etterretningstjenesten Centro Nacional de Inteligencia (CNI). I følge opplysningene har den tidligere katalanske presidenten i disse samtalene forsøkt å forhandle seg frem til juridiske fordeler i korrupsjonssaken mot seg – i bytte mot ikke å avsløre opplysninger om Spanias tidligere konge og Gürtel-nettverkets konto i Sveits.

Hvor pålitelige opplysningene om kongen er, gjenstår å se. Foreløpig er ingenting bekreftet. Det er imidlertid ikke første gang kongens navn nevnes i samme åndedrag som Gürtel. Lederen for det korrupte nettverket Francisco Correa skal tidligere ha hevdet nettopp det samme; at kongen var en av kontoinnehaverne til Soleado-kontoen.

Correa har også hevdet å ha hentet Fasana, som opprettet kontoen, i bil utenfor slottet i Madrid – angivelig etter møter med den tidligere kongen.

Opplysningene fra Correa er ikke bekreftet fra annet hold. Informasjonen har heller ikke kommet frem i rettssaken mot ham, men skal være noe Correa har fortalt tidligere. Spørsmålet om kongen skal riktig nok ha vært oppe i Gürtel-saken, men Correa skal da ha valgt å tie. I følge El Mundo begrunnet han tausheten med at dersom han fortalte mer om dette, ville det bety «revolusjon» i media.

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter