Jihadist-celle i Madrid var “oppspinn”

Publisert

Politiet i Madrid skal i lengre tid ha betalt en informant til å avsløre terrorceller i hovedstaden. På bakgrunn av informasjonen ble to antatte jihadister pågrepet med våpen i sentrum av byen i desember. Mye tyder nå på at de to var blitt lurt av politiets kilde til å sette opp nettverket. Informanten skal blant annet selv ha tatt kontakt med våpenselgere og gjort avtaler på vegne av de arresterte. Saken kompliseres av at politiet på forhånd hadde ustryrt informanten med en betjent som jobbet under dekke av å være den ene av våpenselgerne. Motivet for å konstruere det falske nettverket skal ha vært penger.

Den samme informanten skal også ha henvendt seg til den spanske etterretningen Centro Nacional de Inteligencia (CNI). CNI fattet imidlertid mistanke om at informasjonen om de påståtte jihadistene ikke var reell, men et forsøk på svindel. Dette skal de ha formidlet videre til politiet i Madrid (Brigada de Madrid).

Senere har også politibetjenter fra Guardia Civil kommunisert til dommeren i saken at de ikke stolte på informanten, men anså ham som en «manipulator».

På tross av advarselen fra CNI skal Madrid-politiet likevel ha valgt å gå videre med operasjonen som ledet til arrestasjonene. Betjentene som var involvert i saken har i ettertid hevdet at de ikke mottok noe advarsel.

Saken kompliseres av at politiet hadde ustryrt informanten med en politimann som jobbet under dekke av å være en av våpenselgerne.

Påtalemyndighetene i den spanske hovedstaden vil nå foreta nye avhør for å etablere om jihadist-cellen var en ren montasje, iscenesatt av informanten for å svindle til seg penger i bytte mot informasjon.

Hvor mye penger det eventuelt er snakk om er uklart. I følge kilder til avisen El Mundo skal informanten ha stått på politiets lønningsliste og mottatt et beløp på mellom 500 og 600 euro i måneden.

De to arresterte som ble pågrepet i Madrid den 29. desember i fjor har hele tiden hevdet at de ble lurt av politiets informant. Blant annet har de forklart at det var informanten som hadde satt dem i kontakt med våpenselgeren, en situasjon som forøvrig satt politiet i full alarmberedskap over et mulig terrorangrep mot hovedstaden. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter