Jaume Matas dømt for korrupsjon

Publisert

Ekspresident på Balearene Jaume Matas er igjen dømt for korrupsjon. Den tidligere PP-politikeren skal ha brukt sin kones navn til å svindle til seg over førti tusen euro. Matas er fra tidligere dømt til fengsel i den såkalte Palma Arena-saken.

Et enstemmig dommerpanel har funnet Jaume Matas skyldig i nye tilfeller av korrupsjon. Den tidligere topp-politikeren skal i 2007 ha gjort en avtale med en venn og hotelleier på Mallorca om å gi hans kone en jobbkontrakt med en årslønn på 42.111 euro (ca. 350.000 kroner). Avtalen skal ha vært en ren proforma kontrakt, der Matas’ kone aldri jobbet for hotelleieren. Formålet med kontrakten skal utelukkende ha vært å få overført penger til Matas. Den tidligere regionspresidenten er nå dømt til å betale en bot på 9.000 euro, samt en erstatning tilsvarende det totale beløpet han skal ha mottatt fra hotelleieren.

Dette er imidlertid bare ett av flere forhold som Matas nå er dømt for. I mars 2012 fikk han seks års fengsel for bedrageri, dokumentforfalskning og korrupsjon, knyttet til byggingen av velodromen Palma Arena på Mallorca. Prosjektet skal ha hatt et budsjett på 48 millioner euro, men endte til slutt opp med en kostnad på over 90 millioner. Det antas at store deler av disse pengene har gått til korrupte forretningsfolk og politikere på Balearene. I 2012 ble det avsagt dom på seks års fengsel for Matas, en dom han anket til høyesterett. Straffen ble etter det reduserte til kun ni måneder.

Matas har etter dette forsøkt å få de ni månedene omgjort til bøter. Dette er imidlertid avslått av domstolen på Mallorca, som nå har beordret fengsling og soning for Matas. Matas har imidlertid svart med å søke regjeringen i Madrid om benådning og slipper sannsynligvis å sone til benådningssøknaden er behandlet.

Jaume Matas (PP) var president på Balearene i to perioder fra 1996 til 1999 og 2003 til 2007. I tillegg var han miljøvernminister i regjeringen til José María Aznar (PP) i årene 2000-2003.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter