Israel vil ikke tolerere Spanias kritikk av angrep på sivile

Publisert

Den diplomatiske krisen mellom Israel og Spania eskalerte torsdag da Israels utenriksminister Eli Cohen kalte hjem sin ambassadør i Madrid, Rodica Radian-Gordon, “for konsultasjoner”.

Cohen kunngjorde det selv på X, tidligere Twitter: “Etter de skandaløse ordene fra den spanske statsministeren, som gjentar grunnløse beskyldninger, har jeg besluttet å kalle den israelske ambassadøren i Spania tilbake til Jerusalem for konsultasjoner”.

Tilbakekallingen av en ambassadør for konsultasjoner er en av de strengeste advarslene i diplomatiet og det siste skrittet før de diplomatiske forbindelsene brytes.

Det skjer etter at Spanias nyvalgte statsminister Pedro Sánchez fordømte Hamas’ terrorangrep, men kritiserte Israels offensiv i Gaza og ødeleggelsene i enklaven under en TV-opptreden torsdag.

“Med de bildene vi ser og det økende antallet, spesielt barn, som dør, tviler jeg sterkt på at (Israel) respekterer internasjonal humanitær rett,” sa Sánchez.

“Det vi ser i Gaza er uakseptabelt”, la han til, og hevdet at forholdet mellom Spania og Israel er “korrekt” og at “vennligsinnede land også må fortelle hverandre hva som er sant”.

Diplomatisk “reprimande”

Etter disse uttalelsene har Israel også innkalt den spanske ambassadøren i Tel Aviv, Ana Sálomon Pérez, til en ny “reprimande”.

Israels statsminister Benjamin Netanyahus kontor instruerte “utenriksminister Eli Cohen om å innkalle den spanske ambassadøren til Israel for å irettesette henne etter den spanske statsministerens skammelige uttalelser”.

Krisen mellom de to landene begynte for en uke siden da Sánchez kritiserte de høye dødstallene i Gaza og oppfordret Israel til å overholde folkeretten.

Samtidig sto han fast på Spanias forslag om å anerkjenne en palestinsk stat, og advarte om at dersom EU ikke gikk med på dette, ville Spania “ta sine egne avgjørelser”.

Alt dette ble hyllet av Hamas, som ønsket Sánchez’ “klare og modige holdning” velkommen, noe som skapte uro i Israel, som hevdet at den spanske statsministerens ord utgjorde “støtte til terrorisme”.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter