Israel skyld i drapet på spansk FN-soldat

Publisert

Den spanske FN-soldaten som ble drept i Sør-Libanon i slutten av januar ble skutt av israelske styrker. Det viser FNs egen rapport som ble offentliggjort fredag 27. februar. Den 36 år gamle Francisco Javier Soria Toledo fra Malaga skal ha befunnet seg i et vakttårn og ble truffet av skudd da Israel åpnet ild mot den libanesiske motstandsbevegelsen Hizbollah.

Det var i konflikten mellom Israel og Hizbollah at den spanske FN-soldaten den 28. januar i år ble skutt og drept av israelske styrker i Sør-Libanon. Israel skal rett før de åpnet ild ha varslet de fredsbevarende styrkene om angrepet, men ikke kommet med gode nok opplysninger om hvor skytingen skulle foregå. I følge rapporten avfyrte Israel 118 artilleriskudd, 90 granater og fem skudd fra tanks. FN-styrken skal på et tidspunkt ha bedt Israel om å stoppe skytingen for å hente ut den spanske befalen med helikopter, men skal ikke ha kommet frem i tide.

FNs genralsekretær Ban Ki-moon skal etter å ha fått kjennskap til rapporten ha fordømt det israelske angrepet. Han skal også ha påpekt at FN-posten som havnet under ild har en beliggenhet som er godt kjent for de israelske styrkene.

Den aktuelle rapporten inneholder ingen vurderinger av hvorvidt skytingen skyldtes en feil eller var tilsiktet, ei heller om den militære offensiven mot Hizbollah kan anses som forsvarlig. Rapporten nøyer seg med å beskrive hendelsesforløpet. Det er nå opp til den spanske regjeringen og FN å avgjøre hvordan det formelt sett skal reageres på hendelsen, skriver avisen El Páis.

 Foto: FN-kontrollert grensepassering mellom Israel og Syria ved Golanhøyden.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter