Innrømmer doble regnskaper hos PP

Publisert

Tidligere regnskapsfører i regjeringspartiet Partido Popular, Luis Bárcenas, innrømmer at partiet i flere år opererte med doble regnskaper. Under rettsforhørene mandag 16. januar betegnet han den lysskye virksomheten som «midler som ikke stod oppført i det offisielle regnskapet». Forholdet inngår i den såkalte Gürtel-saken, en av spansk histories største korrupsjonssaker.

Gürtel-saken handler om hvordan et nettverk av forretningsmenn og byggefirmaer har finansiert Partido Populars valgkampanjer og bestukket partiets politikere i en årrekke. Til gjengjeld har nettverket, dets firmaer og kontakter, oppnådd eiendomskontrakter og oppdragsvirksomhet i forskjellige provinser og kommuner. Nettverket har etter det man vet operert i minst seks forskjellige regioner i Spania. Foruten Madrid har medlemmer av partiets kommune- og regionsadministrasjon vært under etterforskning i Comunidad Valenciana, Andalucia, Castilla-La Mancha, Rioja og Galicia.

Les også: PPs korrupsjonssak inn for retten

Under rettsforhandlingen mandag 16. januar innrømmet PPs tidligere regnskapsfører Luis Bárcenas at partiet hadde operert med doble regnskaper. Dette betegnet han som «midler som ikke stod oppført i det offisielle regnskapet». I følge Bárcenas overtok han regnskapet fra Álvaro Lapuerta som i mange år var partiets kasserer før Bárcenas tok over. Sistnevnte person er også tiltalt i saken.

Bárcenas ble i begynnelsen 2013 tatt med over 48 millioner euro på konto i Sveits, penger man antar kommer fra korrupsjon og ulovlig finansiering av PP. Den tidligere kassereren har imidlertid ikke villet innrømme dette. Tidligere har han hevdet at pengene ble tjent på aksjespekulasjon og kjøp og salg av kunst. Bárcenas ble varetektsfengslet i juni 2013 av frykt for bevisforspillelse og at han ville komme til å flykte fra Spania. Han slapp imidlertid ut igjen i begynnelsen av 2015, etter å ha betalt et kausjonsbeløp på 200.000 euro. 

Les også: PPs kasserer har sittet ett år i varetekt


Flere innrømmelser

Innrømmelsene til Bárcenas er ikke de første som kommer i Gürtel-saken. Fra før av har sakens andre hovedtiltalte Francisco Correa langt på vei bekreftet at det foregikk korrupsjon hos PP. Den 61 år gamle forretningsmannen som skal ha ledet et nettverk av korrupte firmaer har i retten innrømmet å ha hatt en så permanent forbindelse til Partido Popular at han i mange år anså partiets hovedkontor i Madrid som sitt «andre hjem». Forholdet går helt tilbake til 1996, da José María Aznar (PP) var statsminister i Spania.

Gürtel-saken startet i oktober i fjor, etter ni år med etterforskning.

Les også: Bekrefter korrupsjon hos PP

 

.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter