Ikke «aktuell» som ny statsminister

Publisert

Mariano Rajoy har i møte med Spanias konge Felipe VI gjort det klart at han ikke er aktuell som statsminister for en ny periode. Uttalelsen kommer etter at spanskekongen hadde oppfordret ham til å forsøke å danne regjering som leder for landets største parti, det konservative Partido Popular. Rajoy som har vært statsminister siden slutten av 2011 skal etter møtet med kongen ha presisert at han “ikke utelukker noen ting” men at han «for øyeblikket» ikke vil ta initiativ til en ny regjering, grunnet manglende støtte i parlamentet.

Statsminister Rajoy og partiet hans Partido Popular har etter valget 20. desember ikke fått parlamentarisk støtte til å danne regjering. Fredag 22. januar formidlet den sittende statsministeren sin beslutning til landets konge Felipe VI.

Rajoy trer dermed til side og spiller ballen over til opposisjonspartiene i Kongressen. Lederen for det nye sosialdemokratiske alternativet Podemos, Pablo Iglesias, hadde kort tid i forveien invitert venstresiden til regjeringssamarbeid med den spanske arbeiderpartilederen Pedro Sánchez (PSOE) som statsminister. PSOE, Podemos og partialliansen Izguierda Unida (Det forente venstre) har til sammen nær absolutt flertall i Kongressen.

Både Sánchez og Iglesias, som leder landets henholdsvis andre og tredje største parti, har tidligere gjort det klart at de ikke kommer til å støtte en ny regjering med PP og Rajoy som statsminister.

Det er ventet at Felipe VI vil ha nye møter med landets partier fra og med onsdag 27. januar for å få på plass en regjering. Dersom en ny regjering ikke er dannet innen mars måned, må man holde valg på nytt.

 

Les også: Valget: PP betydelig redusert

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter