IKEA vil ikke forhandle i Alicante

Publisert

IKEA ønsker ikke å forhandle om alternative tomter for sitt planlagte kjøpesenter i Alicante. Den svenske møbelkjeden viser til en avtale som ble godkjent i 2009 og mener området Rabasa like utenfor byen er det eneste aktuelle stedet. Enten bygges det i Rabasa, eller så bygges det ikke i det hele tatt, sier selskapets ledelse i Spania. Alicante kommune beklager på sin side den steile holdningen. Ansvarlig for byplanlegging sier i en uttalelse at kommuneledelsen ønsker butikkjeden velkommen, men ikke for enhver pris.

Allerede i 2002 annonserte IKEA at de ønsket å bygge et varehus i Alicante. Butikken skulle bli den svenske møbelkjedens første på Costa Blanca. Etter 13 år med politisk rot og lokal korrupsjon, har IKEA sett seg lei på prosessen og stilt et ultimatum til regionale og kommunale politikere. Rabasa eller ingenting. Selskapet legger vekt på at det aktuelle området som ligger utenfor sentrum av Alicante har de karakteristikkene de trenger. Det er stort nok, det er synlig nok og det ligger i umiddelbar nærhet til motorveien. Selskapet påpeker at det handler om en investering på 250 millioner euro, noe som direkte og indirekte innebærer rundt 4.000 nye arbeidsplasser.

Noe av uenigheten som nå står i veien for prosjektet gjelder hva som faktisk skal bygges. IKEA ønsker et større prosjekt der det i tillegg til møbelkjedens butikk også skal bygges et stort kjøpesenter på samme sted. Den nye kommuneledelsen i Alicante (PSOE, Guanyar y Compromís) vil på sin side kun ha IKEA og ikke kjøpesenteret. Kommuneledelsen vil at svenskene skal nøye seg med et vanlig varehus og skrinlegge resten av planene. Gjør de det vil man lettere kunne finne en ny tomt som raskt kan godkjennes slik at utbyggingen kan komme i gang.

Med seg på laget har kommunen handelsstanden i Alicante som mener et makrosenter ved siden av IKEA vil bety kroken på døren for lokale forretninger. Den svenske møbelkjeden mener på sin side at senteret ikke vil skade lokale interesser men være «komplementær» til lokal forretningsvirksomhet.

Saken kompliseres av de mange korrupsjonsanklagene som er rettet mot utbyggeren i prosjektet, entreprenøren og forretningsmannen Enrique Ortiz. IKEA gjorde sin avtale med Ortiz i 2009. Deler av beslutningene fra den tiden, både på privat og offentlig side, har vært under etterforskning og inngår i dag i rettssaken. At IKEA-prosjektet på et tidspunkt var innlemmet i en enda større plan med 13.000 boliger har ikke gjort prosessen enklere, den såkalte Rabasa-planen (etter området Rabasa der utbyggingen er planlagt). Planen er senere kjent ugyldig av spanske domstoler. I tillegg til korrupsjonsanklagene mot Ortiz, er Partido Populars tidligere ordfører i Alicante og venn av entreprenøren, Sonia Castedo, tiltalt i saken. Prosjektet er heller ikke populært hos miljøvernere som mener verneverdig natur står på spill og at et makrosenter vil gjøre ubotelig skade på området.

Foto: Ikea i Madrid (Antonio Tajuelo 2013)

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter