Hvor er Tabarnia? Parodien på Catalonia lanserer egen eksil-president

Publisert

Har du hørt om landet Tabarnia? Det ligger ved Middelhavet i Catalonia og er i opposisjon til uavhengighet fra Spania. Det hele startet som en parodi på katalansk separatisme. Nå har “landet” fått sin egen president som krever uavhengighet fra Catalonia, men fortsatt tilhørighet til Spania.

Presidenten i Tabarnia (spilt av den katalanske skuespilleren Albert Boadella) har sett seg lei på uvahengighetsprosessen i Catalonia og regionspresident Carles Puigdemonts unilaterale erklæring om løsrivelse fra Spania. Det satiriske innslaget har den siste måneden blitt en vinner på sosiale medier. Ideen om et uavhengig Tabarnia skal ha fått tusenvis av tilhengere og er blitt en ny måte å markere avstand til katalansk separatisme. Andre mener parodien ikke hjelper i konflikten, men snarere bidrar til økt splittelse.

Hva ligger så av alvor i spøken? Jo. Parodien spiller på hendelsen rundt Puigdemont som ble avsatt som regionspresident av Spanias regjering i oktober i fjor. Puigdemont tok med seg et knippe ministere og flyktet til Belgia. Resten av regionsregjeringen ble satt i fengsel i Madrid. Et fåtall sitter fremdeles fengslet.

Les også: Catalonias regjering i fengsel

Puigdemont har etter flukten til Belgia fortsatt uavhengighetskampen fra sin eksiltilværelse i Brussel. Samtidig har han fått kritikk av politiske motstandere på hjemmebane for å ha forlatt Catalonia og dets innbyggere i politisk og økonomisk kaos. Tabarnia-presidentens tale er en parodi på dette, der han innleder med å si «Borgere av Tabarnia, jeg er ikke her».

Les også: Flere selskaper forlater Catalonia

 

Hvor er Tabarnia?

Som landområde er den fiktive staten Tabarnia geografisk definert til et antall distrikter mellom provinsene Tarragona og Barcelona i Catalonia, derav navnet Ta-bar-nia.

Prosjektet Tabarnia er blitt sett på som et satirisk spark til uavhengighetsprosessen i Catalonia. Samtidig har initiativet fått støtte fra tusenvis av regionens innbyggere som er imot prosessen for løsrivelse fra Spania.

Det hele ble startet av bevegelsen “Barcelona is not Catalonia” (en neologi av parolen “Catalonia is not Spain”). Begrepet Tabarnia skal ha blitt brukt for første gang i 2015, men ble for alvor spredt på sosiale medier i desember da videoen av Tabarnia-presidentens tale ble lagt ut og delt av tusenvis av spanjoler.

 

Hvem støtter Tabarnia?

I følge talspersoner for Tabarnia er det blant dets egne innbyggere, langs Middelhavskysten i Tarragona- og Barcelona-provinsen, at kampanjen vil kunne få størst oppslutning. Både meningsmålinger og valgresultater fra regionsvalgene viser nemlig at den katalanske uavhengighetsbevegelsen står svakere der.

Som begrunnelse for prosjektet vises det til kulturelle og økonomiske forskjeller fra resten av Catalonia og at det først og fremst er i provinsene inn i landet, i Lleida og Girona, at Catalonias uavhengighetspartier har størst oppslutning.

Representanter for kampanjen bruker dermed liknende argumentene som føres i i kampen for katalansk uavhengighet. Forskjellen er at Catalonia versus Spania er byttet ut med Tabarnia versus Catalonia.

Tabarnia vil markere avstand til Lleida og Girona, i en slags bygd-by-konflikt. Tabarnia er folkerik, har de største byene og høyest tetthet av innbyggere. Til sammenlikning er innlandsprovisene tynnere befolket og har i følge «tabarnerne» en snevrere horisont til omverdenen.

Det som kjennetegner Tabarnia er derimot oppsummert som: «en sterk handelsforbindelse til resten av Spania; stolthet over tospråklighet», det vil si katalansk og spansk (kastiljansk), «en åpen mentalitet», «større økonomi» og «et flertall av stemmer til nei til løsrivelse» fra Spania.

 

Satiren spilles til fulle

Videoen av den nyvalgte presidenten faller innenfor genren politisk satire. Samtidig er den et reelt uttrykk for mange menneskers frustrasjon over prosessen for uavhengighet i Catalonia, en politisk prosess som så langt ikke har oppnådd mer enn knappe femti prosents oppslutning i regionsvalgene.

Her ligger alvoret i kampen for Tabarnia, og satiren spilles til fulle. Dets «innbyggere» vil ikke godta en eventuell løsrivelse fra Spania. Hvis den katalanske eksil-presidenten Carles Puigdemont på nytt erklærer uavhengighet vil Tabarnia kjempe for å bli en egen autonom region, innunder kongeriket Spania. En «folkeavstemning» om spørsmålet er allerede lansert fra organisasjonens medlemmer. Foreløpig dato er satt til oktober 2019.

Kampanjen «Barcelona is not Catalonia» er senere blitt omdøpt til Plataforma por Tabarnia (Bevegelsen for Tabarnia). 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter