Hvert andre minutt stjeles en mobil

Publisert

I følge tall fra spanske myndigheter ble det i fjor stjålet 279.319 mobiltelefoner i Spania. Det er 19 prosent flere enn året før og tilsvarer én mobil hvert andre minutt. I enkelte tilfeller bruker de kriminelle mobilens SIM-kort til organisert svindel gjennom oppringninger. Samtalene gjøres til firmaer som samarbeider med de kriminelle nettverkene og som tjener på oppringingene og tellerskrittene de mottar, skriver avisen El Pais.

Der telefonene blir brukt til oppringninger er det ofte turister som er målet for kriminaliteten. Årsaken skal være at folk på reise i utlandet gjerne bruker lenger tid før de får anmeldt telefontyveriet. Når telefonselskapet omsider har blokkert nummeret er det allerede ringt for flere tusen euro.

Svindelen er i enkelte tilfeller svært godt organisert. Ved å bruke telefonene, eller ved å putte telefonens SIM-kort i automatiserte oppringningssentraler (SIM box), ringes det til betaltjenester i utlandet. Numrene tilhører firmaer som har avtale med det kriminelle nettverket og som tjener penger på tellerskrittene de mottar i oppringingen. Fordi operasjonene skjer i flere ledd og firmaene gjerne befinner seg i utlandet, er det vanskelig og få tatt bakmennene.

I følge tall fra det spanske innenriksdepartementets direktorat for sikkerhet (Secretaría de Estado de Seguridad) presentert i mars i år ble det i 2014 anmeldt 279.319 tilfeller av mobiltyveri i Spania, en økning på 19 prosent sammenliknet med 2013. En av byene der det stjeles flest telefoner er Barcelona.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter