13.8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
19.1 C
Las Palmas de Gran Canaria

Hva betyr Trump for Spania?

Enda færre engelske turister i Spania når pundet faller og med en krone som følger dollaren ned i verdi blir Spania også litt dyrere for den jevne nordmann. Økt finansuro og svakere vekst i USA under den nye presidenten fører med seg lavere rentebane i USA og fortsatt lav rente i EU og Norge.

I Madrid førte Trumps seier til det største børsfallet i Madrid siden Brexit. Internt i Spania var «dagen etter» preget av Albert Rivera fra partiet Ciudadanos sin sammelikning av Trump med leder i Podemos Pablo Iglesias. Begge er superpopulister som lover folk ting det er umulig å levere samtidig som de begge fornekter en rekke fakta og sannheter.

«I dag er det fornøyde i Podemos. Alle populister, både ekstremt høyre og ekstreme venstre forsvarer de samme ideer.» uttalte Rivera.

Effekten for Spansk økonomi?

Bolig markedet i Spania har blitt svært attraktivt for store investorer som søker seg sikker avkastning mens tidligere sikre verdipapirer hverken vokser i verdi eller gir avkastning. Både usikkerheten Trump i seg selv skaper samt hans økonomiske politkk vil begge bremse økonomiske vekst i USA og andre land. For Spanias økonomi nasjonalt blir Trump-seieren neppe noen velsignelse. Økonomien vokser, men tidspunktet er slett ikke ideelt for globale trender som drar ned. For arbeidsledige spanjoler er trøbbel i USA ingen god nyhet i en global økonomi.

Trump har hatt lite å gjøre med Spania gjennom årene. Men under Spanias værste tid i 2012, midt under finanskrisen uttalte eiendoms-investoren til CNBC: «Spania er syk, og nå er det prefekte tidspunktet å tjene på det». Trump siktet den gangen til en gyllen mulighet for å investere i eiendom i Spania, Europas svar på Florida. «Alle» amerikanere ønsker seg et hjem i Floridas milde klima når det kan pensjonere seg på samme måte som så mange Nord-Europeere. Trump har investert mye i Florida og forstår dynamikken som også gjøre Spanias eiendomsmarked attraktivt.

Relaterte saker

- Advertisement -