Hva betyr Trump for Spania?

Publisert

Enda færre engelske turister i Spania når pundet faller og med en krone som følger dollaren ned i verdi blir Spania også litt dyrere for den jevne nordmann. Økt finansuro og svakere vekst i USA under den nye presidenten fører med seg lavere rentebane i USA og fortsatt lav rente i EU og Norge.

I Madrid førte Trumps seier til det største børsfallet i Madrid siden Brexit. Internt i Spania var «dagen etter» preget av Albert Rivera fra partiet Ciudadanos sin sammelikning av Trump med leder i Podemos Pablo Iglesias. Begge er superpopulister som lover folk ting det er umulig å levere samtidig som de begge fornekter en rekke fakta og sannheter.

«I dag er det fornøyde i Podemos. Alle populister, både ekstremt høyre og ekstreme venstre forsvarer de samme ideer.» uttalte Rivera.

Effekten for Spansk økonomi?

Bolig markedet i Spania har blitt svært attraktivt for store investorer som søker seg sikker avkastning mens tidligere sikre verdipapirer hverken vokser i verdi eller gir avkastning. Både usikkerheten Trump i seg selv skaper samt hans økonomiske politkk vil begge bremse økonomiske vekst i USA og andre land. For Spanias økonomi nasjonalt blir Trump-seieren neppe noen velsignelse. Økonomien vokser, men tidspunktet er slett ikke ideelt for globale trender som drar ned. For arbeidsledige spanjoler er trøbbel i USA ingen god nyhet i en global økonomi.

Trump har hatt lite å gjøre med Spania gjennom årene. Men under Spanias værste tid i 2012, midt under finanskrisen uttalte eiendoms-investoren til CNBC: «Spania er syk, og nå er det prefekte tidspunktet å tjene på det». Trump siktet den gangen til en gyllen mulighet for å investere i eiendom i Spania, Europas svar på Florida. «Alle» amerikanere ønsker seg et hjem i Floridas milde klima når det kan pensjonere seg på samme måte som så mange Nord-Europeere. Trump har investert mye i Florida og forstår dynamikken som også gjøre Spanias eiendomsmarked attraktivt.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter