Hulemalerier oppdaget i Castellón

Publisert

Et område med hulemalerier er oppdaget i kommunen Vilafranca del Cid i Castellón. Minst tolv forskjellige figurer av dyr og mennesker er identifisert. Tegningene skal være rundt 7000 år gamle. Opp gjennom årene er det gjort en rekke liknende funn på forskjellige steder i Valencia-regionen, malerier som allerede står på UNESCOS verdensarvliste. Nøyaktig hvor det nye funnstedet befinner seg vil ikke bli offentliggjort før man har en plan for hvordan hulemaleriene skal vernes.

De nye hulemaleriene ble funnet som ledd i et større forskningsprosjekt støttet av den spanske stat og ledes av arkeologer fra Universitetet i Valencia og Barcelona. Oppdagelsen av maleriene skal ha blitt gjort i november i fjor og har etter det blitt identifisert nærmere og ikke offentliggjort før inntil nylig. Hvor de 7000 år gamle maleriene befinner seg holdes foreløpig hemmelig inntil man har sikret det aktuelle området, et ansvar som påligger regionsadministrasjonen i Valencia.

I følge avisen El País opplyses det om stor variasjon i figurene og at det er mange år siden forrige gang det ble gjort et så viktig funn av hulemalerier ved Middelhaves-beltet i Spania. Detaljert analyse av funnene vil bli utgitt i vitenskapelige magasiner senere. Foreløpig vet man at det handler om minst tolv forskjellige tegninger av mennesker og dyr, typiske jaktmotiver med okseliknede dyr, geiter og mennesker med pil og bue.

Noe av det som kanskje er mest interessant med det nye funnet er hvordan det passer inn med allerede eksisterende funn over et større området. Vilafranca del Cid ligger nord i Comunidad Valenciana, på grensen til regionen Aragón der man har gjort liknede oppdagelser tidligere. De nye funnen ligger i et område man tror var hovedsaklig et gjennomfartssted for steinaldermenneskene, på vei mellom det sydlige Valltorta-Gasulla og områder lenger nord i Aragón (Baja Aragón). Fra før av vet man at det er sammenheng mellom de to nevnte stedene, men uten at man har klart å etablere hvordan. Betydningen av de nye funnene vil derfor først bli klar etter at man har gjennomført en større analyse av nye og gamle funnsteder.

De nye bildene er funnet i en liten hule eller helle i fjellet. En av arkeologene forklarer hvordan de lenge var interessert i området der funnet ble gjort og antok at det kunne være flere hulemalerier å finne på stedet. De gikk derfor ut og søkte, var heldige og fant det de lette etter.

Langs Middelhavet i Spania er det gjort funn av hulemalerier en rekke forskjellige steder. I følge UNESCOS liste er det snakk om totalt 758 fredede steder, fordelt på 16 provinser og 6 forskjellige regioner. I Valencia-regionen alene finnes det over tre hundre beskyttede huler og heller i fjellet, de fleste i Alicante-provinsen.

Foto: Tidligere funn gjort i hulene La Sarga i Jijona i Alicante, Wikimedia Commons (2003)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter