Historisk bedragerisak inn for retten

Publisert

Etter nærmere syv års etterforskning er den såkalte ERE-saken kommet inn for retten i Sevilla. På tiltalebenken sitter hele 22 tidligere representanter fra det spanske arbeiderpartiet PSOE i Andalucía, beskyldt for å ha misbrukt 150 millioner euro fra et statlig pensjons- og lønnsutbetalingsfond. Blant de tiltalte er regionens to tidligere presidenter Manuel Chaves og José Antonio Griñán som var ministere under Felipe González på 1990-tallet. Bedragerisaken som startet den 13. desember er en av de største i Spania gjennom tidene.

Pensjons- og lønnsutbetalingsfondet som skal ha blitt svindlet for millioner av euro i Andalucía ble opprettet av PSOEs regionsregjering i 2001. Fondet skulle brukes til å hjelpe kriserammede firmaer med å finansiere avskjedigelse og førtidspensjonering av ansatte (Expediente de Regulación de Empleo, ERE). I 2011 kom det imidlertid frem gjennom etterforskning at fondet var blitt misbrukt. Antallet tilfeller av uriktige utbetalinger skal ha vært overveldene.

Over en tidsperiode på ti år fra 2001 til 2011 skal 854 millioner euro ha blitt brukt av fondet. Av disse pengene skal i følge etterforskerne i saken minst 150 millioner euro ha gått til firmaer og enkeltpersoner som ikke oppfylte kriteriene for å motta penger.

To av Andalucías tidligere regionspresidenter Manuel Chaves og José Antonio Griñán er blant de hovedtiltalte. De to satt med det politiske ansvaret da den kritikkveridige tildelingen av midler pågikk, en praksis det antas at de hadde eller burde hatt kjennskap til. Begge har i mange år hatt høytstående verv i PSOE (Partido Socialista Obrero Español) og satt i regjering under statsminister Felipe González på 1990-tallet. I tillegg er tjue andre PSOE-politikere som jobbet under de to presidentene tiltalt i saken. Rettssaken som startet den 13. desember gjelder kun den politiske delen av ERE-skandalen. Aktoratet skal ha bedt om mellom to og ti års fengsel for de tiltalte.

Les også: PSOE-topper tiltalt i bedragerisak 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter