Helseministeren går av etter korrupsjonsanklager

Publisert

Ana Mato fra Partido Popular går av som helseminister etter anklager om korrupsjon. Forholdet inngår i den såkalte Gürtel-saken der hennes ektemann og partikollega lenge har hatt status som tiltalt. Saken er en av de største korrupsjonsskandalene i Spania og har lenge vært en verkebyll for regjeringspartiet. Mato går av etter at dommeren som leder etterforskningen i saken har konkludert med at hun gjennom ektemann en har beriket seg på penger fra det korrupte nettverket Gürtel. Ministeren begrunner avgjørelsen med at hun ikke ønsker at saken skal ramme regjeringen og partiet.

Ana Mato er den første i Partido Populars regjering til å trekke seg som følge av korrupsjonsanklager. Fra før av står en rekke av partiets regions- og kommunepolitikere tiltalt i saken. En av de hovedtiltalte er partiets eks-kasserer Luis Bárcenas som har sittet varetektsfengslet siden juni i fjor.

Det skal ikke være tatt ut tiltale mot Mato. Helseministeren som på grunn av ektemannens rolle har hatt Gürtel-saken hengende over seg i lengre tid velger likevel å trekke seg. Avgjørelsen ble offentliggjort onsdag 26. november og begrunnes med ønsket om ikke å ramme regjering eller partiet. Hvem som skal ta over som ny helseminister er foreløpig ikke kjent.

Ana Mato har vært helseminister i Spania siden Partido Popular vant valget i 2011. I lengre tid har hun vært under press på grunn av korrupsjonsanklager. I tillegg ble hun tidligere i år anklaget for ikke å ha påsett at sikkerhetstiltakene i forbindelse med behandling av ebola-pasienter i Spania var gode nok. Sistnevnte kritikk kom i forbindelse med at en sykepleier ved sykehuset Carlos III i Madrid i oktober ble smittet av viruset under behandlingen av en pasient, en sak som fremdeles pågår i det sykepleieren har gått til sak mot staten med krav om erstatning. Det skal imidlertid være de nye mistankene om hennes rolle i Gürtel-saken som gjør at hun trekker seg, en korrupsjonssak der ektemannen Jesús Sepúlveda har stått tiltalt siden 2009.


Gürtel-saken:

Caso Gürtel ble innledet i 2009 og handler om hvordan et nettverk av forretningsmenn og byggefirmaer har finansiert Partido Populars valgkampanjer og bestukket partiets politikere i en årrekke. Til gjengjeld har nettverket, dets firmaer og kontakter, oppnådd kontrakter og oppdragsvirksomhet i forskjellige provinser og kommuner. Ved siden av lederne i nettverket, står en rekke medlemmer av Partido Popular tiltalt i saken. Partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas, som i fjor ble avslørt med millionbeløp på konto i Sveits, er en av dem.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter