Har lagd eget merke for å slippe å selge forfalskninger

Publisert

Afrikanske immigranter i Barcelona har lansert et eget varemerke for å slippe å selge forfalskninger. Produktet har fått navnet Top Manta og kommer fra den spanske betegnelsen for det ulovlige salget som foregår fra tepper (mantas). Målet er å erstatte falske merkevarer med et lovlig produkt og samtidig øke folks bevissthet om immigrantenes situasjon i Spania og andre land i verden.

Selgere av falske merkevarer og piratkopier er i Spania kjent som «manteros» etter ordet «manta» som betyr teppe. Varene legges ut på tepper som kan snurpes sammen til en bylt på ryggen når politiet kommer. Selgerne forsvinner raskt fra stedet, men er gjerne like fort tilbake når politiet er dratt. Mange er såkalt papirløse eller midt i en asylprosess, noe som utelukker dem fra arbeid. Fenomenet er kjent ikke bare fra Barcelona, men også på andre feriesteder som Costa Blanca, Solkysten og Mallorca.

Artiklene som selges, slik som falske merkeklær, vesker, klokker, solbriller, spill, filmer med mer, er gjerne betydelig billigere enn originalen og selges uten lisens og uten at det betales skatt. Salget som bokstavelig talt skjer fra teppene har fått betegnelsen «top manta» på spansk.

Merket som nå lanseres under samme navn, kommer fra selgerne selv og har til hensikt å erstatte forfalskningene med et lovlig produkt. Slik vil man unngå at selgerne må gjøre seg til kjeltringer, samt å øke folks bevissthet om immigranters situasjon i Spania og andre steder i verden.

I et intervju med BBC sier senegaleseren og en av initiativtagerne til prosjektet Aziz Faye at det handler om «å se mennesket bak varene» og at de som selger egentlig ønsker å unngå ulovligheter.

«Vi kom ikke hit for å ta landets rikdom, men for å ta del i ting» sier han og svarer på perfekt spansk. Han forklarer at målet med Top Manta er å slutte å selge forfalskninger og piratkopier. Faye viser frem produktene, sko, hettegensere og andre klær og forteller at det handler om å gi selgerne «en vei ut».

Mye av årsaken til det ulovlige salget er at immigranter som befinner seg i en asylprosess eller har fått søknaden avvist, ikke har rett til arbeid. Før asyl gis eller en eventuell hjemsendelse kan skje går det normalt lang tid. Enkelte har derfor tatt til orde for at immigrantene bør gis en begrenset rett til lovlig arbeid mens de venter på en avklaring. 

I storbyer som Barcelona operer tusenvis av afrikanske «teppeselgere» i byens gater. Varene kommer i store partier fra fabrikker i Asia. Selgerne syr og limer de falske merkene på produktene, før varene bringes ut i travle gågater og på plasser.

Mange butikkeiere som driver ordinær handel er frustrerte over situasjonen. Mens butikken drives lovlig og det betales skatt, foregår det ulovlige salget på gaten rett utenfor.

Selv om det nye merket Top Manta ble lansert for noe tid tilbake, fortsetter salget av forfalskningene. Butikkene opplever at de taper kunder i konkurransen. Hvorvidt en omlegging av «bransjen» er mulig med Top Manta gjenstår å se. I mellomtiden fortsetter kampen om kundene.

Les også:

Bot for å kjøpe av strandselgere

Ulovlig gatesalg ute av kontroll

Krig mot ulovlig gatesalg

Nye konfrontasjoner mellom politi og afrikanske gateselgere i Torrevieja 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter