Har ikke gitt opp nasjonalskatt

Publisert

Kulturministeren i Comunidad Valenciana, Vicent Marzà, mener Elche bør få tilbake den iberiske skulpturen Dama de Elche. Den over 2300 år gamle bysten ble funnet i nærheten av elven Vinalopó i 1897, men ble fjernet fra stedet og havnet etter hvert på arkeologisk museum i Madrid. Tross lokale myndigheters stendige forsøk på å få nasjonalskatten tilbake er den blitt værende på museet og utgjør i dag en del av den faste utstillingen.

Vicent Marzà i Valencia mener det er på tide at Dama de Elche får vende tilbake til Comunidad Valenciana. Under et besøk i den spanske hovedstaden onsdag 29. juli inviterte han Spanias kulturminister til et møte om saken. Målet er å få til en avtale mellom nasjonale myndigheter, Valencia og Elche kommune slik at bysten kan returneres.

I en uttalelse gjengitt i avisen Información betegner den nyvalgte regionspolitikeren saken som et spørsmål om “rettferdighet”. Marzà mener avvisningen av forespørslene fra lokale myndigheter, på lik linje med den økonomiske politikken, inngår i nasjonale myndigheters sentraliseringspolitikk. Han krever økt desentralisering og mener at dette også må gjelde «kulturelle ikoner». Dama de Elcher er i følge han et symbol på tilhørighet for folk i Elche og Valencia-regionen, et «eksepsjonelt kunstverk» som han mener bør promoteres og vises til verden fra Elche, som en del av stedets lokale kulturarv og historie.

 

Dama de Elche

La Dama de Elche skal opp gjennom historien ha vært i sin hjemby ved tre anledninger. Først da den ble oppdaget ved utgravingsstedet La Alcudia i 1897. Deretter da den kom på utlån i noe få uker i 1965, og så igjen i 2006. Det hører også med til historien at bysten har vært på reise i utlandet. Louvre museet i Paris kjøpte nemlig den attraktive figuren få dager etter at den ble funnet. I 1941 skal man imidlertid ha klart å få til en avtale om tilbakelevering til Spania og hovedstaden Madrid. Bysten var i mange år på utstilling i Museo del Prado før den ble flyttet til Museo Arqueológico Nacional der den fremdeles befinner seg. I forbindelse med låneavtalen i 2006 ble det sagt fra det spanske kulturdepartementet at en permanent overføring til Elche kunne diskuteres på et senere tidspunkt, men at avgjørelsen ville være avhengig av «museumspolitiske» hensyn.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter