Gürtel-saken: PP lot seg bestikke

Publisert

Partido Populars hovedadministrasjon i Madrid skal ha kjent til at flere av partiets kandidater mottok penger fra det korrupte nettverket Gürtel. Det ble klart etter at den nasjonale domstolen mandag 10. november avviste partiets anke om ikke å bli trukket inn i saken. Dommeren som har ansvaret for etterforskningen har dermed fått støtte for å åpne en separat sak hvor regjeringspartiet inngår som part. Konkret handler det om bestikkelser og finansiering av valgkampanjene til partiets ordførerkandidater i to forskjellige Madrid-kommuner på begynnelsen av 2000-tallet.

Konkret handler den nye rettsavgjørelsen om bestikkelser og finansiering for over 230.000 euro knyttet til valgkampanjene til Partido Populars ordførerkandidater i to forskjellige Madrid-kommuner på begynnelsen av 2000-tallet. PP har hele tiden forsøkt å forhindre at selve partiorganisasjonen trekkes inn saken. Mandag 10. november avviste imidlertid den nasjonale domstolen PPs anke med den begrunnelse at partiet foruten å ha hatt utbytte av forbindelsen til det korrupte nettverket Gürtel også «må ha kjent til» bestikkelsene som ble gitt kandidatene. Dommeren i saken har dermed fått støtte for å åpne en separat sak der regjeringspartiet inngår som part og der 45 personer sitter på tiltalebenken inkludert partiets varetektsfengslede kasserer Luís Bárcenas.

Les også:

Sliter med å bortforklare korrupsjon

 

Gürtel-saken:

Caso Gürtel er en svært omfattende korrupsjonssak som ble innledet i 2009 og som handler om hvordan et nettverk av forretningsmenn og byggefirmaer har finansiert Partido Populars valgkampanjer og bestukket partiets politikere i en årrekke. Til gjengjeld har nettverket, dets firmaer og kontakter, oppnådd eiendomskontrakter og oppdragsvirksomhet i forskjellige provinser og kommuner. Ved siden av lederne i Gürtel-nettverket, står en rekke medlemmer av Partido Popular tiltalt i saken. Partiets tidligere kasserer Luis Bárcenas, som i fjor ble avslørt med millionbeløp på konto i Sveits, er en av dem.

Partiets samarbeid med nettverket strekker seg etter det man vet over minst seks regioner i Spania. Foruten Madrid er medlemmer av partiets kommune- og regionsadministrasjon under etterforskning i Comunidad Valenciana, Andalucia, Castilla-La Mancha, Rioja og Galicia. Den spanske juristen og tidligere dommer Baltasar Garzón åpnet etterforskningen i saken i februar 2009. Nettverkets antatte hovedmann Francisco «Gürtel» Correa ble varetektsfengslet samme dag og satt i fengsel til sommeren 2012 da han slapp ut mot kausjon på 200.000 euro (ca 1,7 millioner kroner).

Foto: Partido Populars hovedkontor i gaten Genova i Madrid.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter