Gransker bånd mellom Katalanske nasjonalister og Putin

Publisert

I Katalonia går man nå gjennom kontakten det lenge har vært mellom nasjonalistleder og separatist Carles Puigdemont. Båndene til Kremlin skaper nå problemer for koalisjonsregjeringen som styrer Katalonia.

Gruppen som forsøkte å bryte Katalonia ut av Spania skal overlang tid hatt kontakt med Kremlin og fått russisk støtte til prosessen som ledet frem til det grunnlovsstridige valget om å ta Katalonia ut av Spania. Flere reiste også fra Katalonia til Moskva for å delta i møter.

Rundt denne prosessen var det voldelige sammenstøt og flere sabotasje-aksjoner mot toglinjer og motorveier tilbake i 2018. Samtidig var det rykter om russiske provokatører blant de som drev frem volden i Barcelonas gater. Bla

Reiste til Moskva i 2019

Josep Lluís Alay er blant dem som flere ganger reiste til Moskva i perioden 2019 og i 2020. Han deltok i møter med politikere, FSB-medeller og kjente medlemmer av Russisk mafia.  Josep Lluís Alay er kjent som Puigdemonts høyre hånd. Han var med Puigdemont i det han ble arrestert i Tyskland tilbake i 2018. Alay sier formålet med møtene var å “…forklare Russerne situasjonen i Katalonia og på ingen måte ønsket vi å be russerne om hjelp eller råd..”.

Koalisjons-regjering kan rakne

Gabriel Rufián

Gabriel Rufián er leder for Esquerra Republicana de Catalunya og folkevalgt i den katalanske kongressen. Han har lenge arbeidet for et uavhengig Katalonia og hans bånd til Puigdemont og russerne gjør at flere nå krever hans avgang noe som setter regjerings-samarbeidet i fare. Leder for “Junts per Katalonia” sier rett ut at valget nå står mellom en stabil regjering og Rufián i kongressen.

“Splitt og hersk”

Putin skal lenge hatt som mål å dyrke frem uro i vestlige demokratier og støttet grupper som kan bidra til dette. Saken rundt russernes rolle i valget av Donald Trump er det mest kjente eksempelet. Støtte til separatister har også vært en del av det som har ledet frem til konflikten i Ukrania.

Les også:

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter