Google stenger spanske medier ute

Publisert

Det amerikanske dataselskapet Google stenger spanske medier ute av søketjenesten Google News. Den globale nyhetstjenesten gir Internett-brukere gratis oppdateringer med link til tusenvis av aviser verden over. Spania stenges ute fra tjenesten på grunn av en spesiell avgift den spanske regjeringen har innført der selskapet pålegges å betale avisene kompensasjon for gjengivelse av nyhetene. Dersom avgiften ikke fjernes vil Spania bli det første landet i verden Google fjerner fra tjenesten.

Google sier i en uttalelse at Spania ekskluderes fra søketjenesten på grunn av reglene i landets nye lov om opphavsrett (Ley de Propiedad Intelectual), en lov som ble vedtatt av regjeringspartiet Partido Popular i oktober i fjor. I følge Google er det ikke aktuelt å betale avgift, fordi tjenesten de formidler er gratis og uten reklameinntekter for selskapet. Dersom dataselskapet ikke unntas fra avgiften vil alle spanske medier fra og med 16. desember fjernes fra Google News.

Google-avgiften i den nye loven er ikke unik for Spania. Den spanske avisen El País som vil bli rammet av boikotten skriver at land som Tyskland, Frankrike og Belgia har vedtatt liknende lover. Til forskjell fra det spanske regelverket kan imidlertid mediehusene i disse landene velge om de ønsker avgiften eller ikke, mens i Spania vil den være påtvunget.

I utgangspunktet er spanske medier fornøyde med det nye vernet av opphavsrett som loven gir. Hvordan dette stiller seg når avisene 16. desember stenges ut av Google News gjenstår å se, men da loven ble vedtatt i fjor skal den største interesseorganisasjonen for spanske medier AEDE ha lovpriset vedtaket og kalt det «det viktigste skrittet regjeringen i Spania har tatt for å beskytte media».

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter