Gjør krav på Franco-tittel

Publisert

Francos eldste barnebarn Carmen Martínez-Bordiú har gjort krav på adelstittelen Hertuginne av Franco. Tittelen ble opprettet etter diktatorens død i 1975 av Spanias tidligere konge Juan Carlos. Flere spanske partier har påpekt at det ikke lenger er lov for offentlige institusjoner å hedre Franco og har bedt om at det kontroversielle hertugnavnet ikke skal gå i arv. Tittelen ble «ledig» da diktatorens eneste datter Carmen Polo døde i desember i fjor 91 år gammel.

Tittelen Ducado de Franco ble «ledig» da diktatorens eneste datter Carmen Polo døde 29. desember i fjor 91 år gammel. Carmen Polos eldste barn Carmen Martínez-Bordiú gjorde i april i år formelt krav på tittelen. Anmodningen om å få smykke seg med den kontroversielle ordenen ble gjort kjent ved statlig kunngjøring, Boletín Oficial del Estado (BOE).

Les også: Francos datter er død 91 år gammel

Flere spanske partier har etter det bedt om at tittelen fjernes. Blant kritikerne er det spanske arbeiderpartiet PSOE og venstrepartiet Izquierda Unida. Også foreningen for gjenopprettelse av historieminnet i Spania (Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica, ARMH) har bedt om det samme.

Det anføres at tittelen ikke er i harmoni med dagens moderne demokrati og at en videreføring vil være i strid med den spanske historieminneloven av 2007 (Ley de Memoria Histórica), en lov som eksplisitt forbyr offentlige institusjoner å hedre den tidligere diktatoren.

Hvorvidt tittelen vil bli fjernet gjenstår å se. Det spanske justisdepartementet skal ha uttalt at det ikke er opp til Spanias regjering å annullere ordenen, men at dette tilligger landets konge. Kong Felipe VI har angivelig frem til sommeren på å nå en beslutning.

Adelstitlene i Spania ble avskaffet av Den andre republikken allerede i 1931, men ble senere gjeninnført under Franco-diktaturet. Flere partier er imot ordningen og mener titlene ikke hører hjemme i demokratiet.

Det katalanske republikanske partiet ERC la nylig frem et forslag til lovendring i den spanske kongressen om fjerning av samtlige adelstitler i Spania. Forsalget ble imidlertid nedstemt av flertallet, herunder det konservative regjeringspartiet Partido Popular.

Les også: Vil fjerne Spanias adelstitler

Det er ikke første gang Francos arvinger havner i søkelyset for sine disposisjoner. Også tidligere i år fikk diktatorens barnebarn kritikk for å ville selge slottet Pazo de Meirás i Galicia. Eiendommen som i sin tid ble brukt som feriebolig for Franco og hans familie ble lagt ut for salg og kunne kjøpes for åtte millioner euro. Forsøket på å selge slottet skapte sterke reaksjoner hos lokalbefolkningen som mente stedet aldri hadde tilhørt familien og for lengst burde vært overdratt staten.

Les mer slottet Pazo de Meirás:

Franco-arvinger selger slott de ikke eier

Vil hedre Franco i gammelt slott 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter