Gjenopptar IKEA-planer i Alicante

Publisert

Det nye byrådet i Alicante vil gjenoppta forhandlingene med IKEA. Det som skal være den svenske varehuskjedens første butikk på Costa Blanca har latt vente på seg i årevis grunnet politisk uenighet og korrupsjon. Det siste året har det knapt vært bevegelse i planene fra politisk hold, noe som skal ha fått Ikea-ledelsen til å seg om etter andre alternativer som Elche.

Partido Popular overtok nylig styringen i Alicante etter at ordfører Gabriel Echávarri (PSOE) i mars i år måtte trekke seg på grunn av korrupsjonsanklager. Partiene på venstresiden, PSOE, Guanyar og Compromís, har etter det ikke klart å bli enige om en ny plattform for samarbeid i provinshovedstaden, noe som åpnet for at de konservative på nytt kunne overta.

Les også: Alicante-ordfører trekker seg etter korrupsjonsanklager

I følge kilder til avisen El Confidencial har den nye ordføreren Luis Barcala og hans PP-byråd allerede tatt initiativ til å gjenoppta forhandlingene med IKEA. Alicante har helt siden starten på 2000-tallet vært det foretrukne alternativet for svenskene, nærmere bestemt i et området utenfor sentrum av byen kjent som Rabasa. Grunnet politisk uenighet, uklarhet om reguleringsplanen og korrupsjon har imidlertid Rabasa-planene rent ut i sanden.

Les også: Skrinlegger IKEA-planer i Alicante


Kan miste prosjektet til Elche

De siste månedene skal det ikke ha vært noe kontakt mellom IKEA og Alicante-kommune, noe som skal ha fått IKEA-ledelsen til å se seg om etter andre alternativer på Costa Blanca som Finestrat og Elche.

Alicante står dermed i fare for å miste prosjektet til en annen kommune. Blant annet skal Elche med sin nærhet til hovedflyplassen på Costa Blanca har presentert seg som en attraktiv konkurrent.

Alicante har imidlertid ikke gitt opp kampen. Det er i hvert fall signalene fra det nye PP-byrådet.

Byrådet som hadde sin første plenumsforsamling i bystyret torsdag 26. april vil trolig strekke seg langt for å imøtegå IKEA i nye forhandlinger og sikre seg et prosjekt som tidligere er estimert til 250 millioner euro i investeringer og direkte og indirekte rundt 4.000 arbeidsplasser.


Handelsstanden i Alicante sier nei

Noe av uenigheten som har stått i veien for prosjektet i Alicante er hva som faktisk skal bygges. IKEA har ønsket et stort kompleks der det i tillegg til møbelkjedens butikk skal bygges et kjøpesenter på samme sted. Det tidligere byrådet i Alicante ville på et tidspunkt kun ha IKEA-butikken og ikke kjøpesenteret.

Den avgåtte ledelsen ville at svenskene skulle nøye seg med et vanlig varehus og skrinlegge resten av planene. Da ville man lettere kunne finne en ny tomt til utbyggingen, var argumentet. Med seg på laget hadde de handelsstanden i Alicante som fryktet at et makrosenter ved siden av IKEA vil bety kroken på døren for mange lokale forretninger. Den svenske møbelkjeden hevdet på sin side at senteret ikke ville skade lokale interesser, men være komplementær til lokal forretningsvirksomhet.


IKEA i Alfafar og Murcia

Utbyggingen i Rabasa skulle etter planen ikke bare resultere i den første IKEA-butikken på Costa Blanca men også den første i Valencia-regionen som sådan. I juli 2014 åpnet imidlertid IKEA en butikk i Alfafar utenfor Valencia-by.

Alfafar-butikken er foreløpig møbelkjedens eneste i Valencia-regionen. Bor man på Costa Blanca og vil på IKEA, må man (inntil videre) reise til Alfafar eller til Murcia.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter