Gjennombrudd med transplantasjon

Publisert

Spanias første vellykkede ansikts-transplantasjon er blitt utført ved et sykehus i Salamanca. En kreftpasient har fått byttet ut vev og deler av benstrukturen i ansiktet, men beholdt egen hud. Fjorten måneder etter operasjonen kan legene konkludere med at kroppen har godtatt transplantatene. Operasjonen anses som en sensasjon og baner vei for liknende inngrep i fremtiden. Spania regnes som et av de fremste landene i verden på transplantasjoner og har i flere år toppet listen over flest antall slike operasjoner per innbygger.

Den 28 år gamle mannlige pasienten ved sykehuset i Salamanca (Castilla y León) ble operert for hjernehinnekreft 15. september 2014. I følge avisen 20 Minutos påvirket kreften både kraniet og ansiktet til pasienten. Ved hjelp av transplantater fra en avdød donor skal pasienten ha fått skiftet ut blant annet pannen, øyne- og nesehuler, vev og deler av skallen, men beholdt sin egen hud. Operasjonen skal ha vart i mer enn tolv timer og rundt tretti leger og assistenter skal ha deltatt i prosessen.

Legene ved Hospital de Salamanca kunne så i desember, fjorten måneder senere, konkludere med at operasjonen hadde vært vellykket. Pasientens kropp har absorbert transplantatene, noe man ikke tidligere har klart å oppnå i slike operasjoner i Spania.

Det skal være den vellykkede kombinasjonen av donormaterialet og pasientens egen hud som gjør det til et gjennombrudd. Inngrepet anses som en sensasjon og baner vei for liknende operasjoner i fremtiden. Pasienten har trengt hverken strålebehandling eller kjemoterapi. Han trenger heller ingen medisiner, men går til jevnlig kontroller og oppfølging etter operasjonen.

Spania regnes som en av de beste landene i verden på transplantasjoner og har i flere år toppet listen over flest antall slike operasjoner per innbygger. I følge en oversikt fra Organización Nacional de Trasplantes (ONT) ble det gjennomført 4.279 slike transplantasjoner i 2013 og 1.655 personer donerte bort organer. Spania har 35,2 donorer per million innbyggere. Til sammenlikning er tallet for USA 25,8 og EU 19,5. Hele 14 prosent av alle organtransplantasjoner i Europa skjer på spanske sykehus, 4 prosent på verdensbasis.

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter