Gjenbruk av vann «truet» av dopbruk

Publisert

Kloakk- og avløpsvannet i Comunidad Valenciana inneholder en cocktail av dop og medikamenter som vanskeliggjør rensing og gjenbruk av vannet. Det viser undersøkelser fra universitetet i Valencia og Castellón. I regionens elver og innsjøer er en rekke av disse stoffene påvist også etter at vannet er renset og blitt til drikkevann, dog med så lave nivåer at det ikke medfører helsefare. Liknende resultater er funnet ved undersøkelser i andre land, blant annet i Storbritannia.

Målingene som er gjort ved renseanlegg i Valencia-regionen viser at urin fra mennesker inneholder en rekke kjemiske substanser fra dopbruk og bruk av forskjellige medikamenter.

I elven Turia som har sitt utløp i regionshovedstaden Valencia ble det oppdaget hele 21 forskjellige substanser fra farmasøytiske produkter, dop og rester etter kjemikalier som brukes til personlig hygiene og rengjøring. Liknende funn er også gjort i elven Xúquer og lagunen Albufera.


Spor etter medikamenter i drikkevannet

I enkelte tilfeller er noen av disse stoffene også påvist etter at vannet er renset og blitt drikkevann.

Noe av de mest oppsiktsvekkende funnene som er gjort i vannet i springen er nivåer av blant annet ibuprofen og ikke-steroide betennelsesdempende midler.

En representant for forskerteamet ved Universitetet i Valencia understreker imidlertid overfor Valencia-avisen Levante at nivåene er så lave at de ikke medfører noe fare, men at kjemikalene likevel ikke har noe i drikkevannet å gjøre.

Liknende funn ble presentert i Storbritannia i 2014. En undersøkelse fra Drinking Water Inspectorate (DWI) kunne da avsløre rester etter kokain (bensoylekgonin) i drikkevannet på fire forskjellige steder i landet. Funnene førte til store oppslag i britiske aviser, men også der var nivåene så lave at de ikke medførte helsefare.

 

Kan måle dopbruk i nåtid

Forskningen i Valencia og Castellón som er gjort siden 2011 inngår i forskningsnettverket Score der hele 60 byer har fått avløpsvannet analysert på samme måte.

Vannprøvene gjør det til en viss grad mulig å måle forbruket av narkotiske stoffer hos innbyggerne. Normalt er slik informasjon hentet inn gjennom spørreundersøkelser. Ved å ta vannprøver har man imidlertid mulighet til å si noe om forbruket i nåtid og kan måle endringer fra dag til dag, uke til uke.

I Spania kunne man for eksempel i mars i fjor se at Barcelona var den byen i landet der det ble brukt mest kokain. På bakgrunn av vannprøvene ble konsumet av det narkotisk stoffet da målt til 791 milligram i uken per 1.000 innbyggere, med økt konsentrasjon i helgene. De vanligste narkotiske stoffene som avdekkes i kloakk- og avløpsvannet er amfetamin, kokain, ecstasy (MDMA), metamfetamin og cannabis.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter