«Gibraltar er ikke til salgs»

Publisert

Gibraltars uavhengighet fra Spania endres ikke av at britene har meldt seg ut av EU. Det mener Storbritannias utenriksminister Boris Johnson. I en uttalelse søndag 2. april sa den tidligere Brexit-generalen at ingentig har endret seg de siste tre hundre årene og at den strategisk beliggende halvøya «ikke er til salgs». Uttalelsen kommer etter at Spanias regjering er gitt vetorett i Gibraltar-spørsmålet i EUs forhandlinger om Brexit.

Bakgrunnen for Boris Johnsons uttalelser søndag 2. april er Spanias foreløpige «seier» i spørsmålet om Gibraltar i de pågående Brexit-forhandlingene i EU.

I dokumentet Storbritannia leverte EU i slutten av mars skal spørsmålet om Gibraltars videre skjebne etter utmeldelsen ha vært utelatt. Spania har på sin side vært tydelige i sitt krav om medbestemmelse i forhandlingene – og har så langt lykkes med det.

I utkastet til betingelsene som skal gjelde når de 27 gjenværende medlemslandene om to år sier endelig farvel til britene har EU foreløpig avgjort i Spanias favør om Gibraltar. Den spanske regjeringen er inntil videre gitt vetorett i spørsmålet.

Les også: Kongen vil ha Gibraltar tilbake

Det betyr at Storbritannia og den gibraltarske regjeringen ikke alene kan avtale eventuelle endringer knyttet til suverenitet og handelssamarbeid med EU, uten først å forhøre seg med Spania.

Dersom ingenting annet er sagt på forhånd, følger Gibraltar med Storbritannia ut av EU den 29. mars 2019. Skal noe annet avtales, må Spania inviteres til forhandlingsbordet.

Mens britenes statsminister Theresa May på diplomatisk vis har forsøkt å forsikre den gibraltarske regjeringen om at Storbritannia vil gjøre alt for å få til en god avtale med EU, har hennes utenriksminister ønsket å gå noe lenger i sin erklæring.

Den tidligere borgemesteren i London som er kjent for sine spektakulære utspill, var blant frontfigurene i kampanjen for britenes utmeldelse fra EU. Spania har etter utmeldelsen ikke fremsatt noe krav om å få Gibraltar tilbake. At den lille halvøya «ikke er til salgs» må derfor forståes som Johnsons svar på et hypotetisk krav fra Spania om suverenitet over Gibraltar.

Den ferske utenriksministeren underbygget utsagnet med at «ingenting har endret seg siden 1713, året da britene formelt tok over råderetten over Gibraltar. Han la også til at ingenting endret seg da Storbritannia ble medlem av fellesmarkedet i 1973, mens Spania fremdeles stod utenfor, og at ingenting derfor bør endre seg når de melder seg ut.

Les også:

Ny ordkrig over Gibraltar

Frykter økonomiske følger av Brexit

 

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter