George Orwell kommer endelig til Huesca

Den engelske forfatteren, som skrev «Animal Farm», «1984» og «Hyllest til Katalonia», kjempet på republikansk side i den spanske borgerkrigen. Han ble selv invalid etter å ha blitt skutt i nakken.

Da George Orwell kjempet på republikansk side i den spanske borgerkrigen, var divisjonen hans i ferd med å innta den østlige byen Huesca. Generalene var sikre på seier over nasjonalistene og lovet troppene at de snart skulle drikke kaffe i byen, men det ble aldri noe av.

Nå, nesten 90 år etter at forfatteren av «Hyllest til Catalonia» nesten mistet livet i krigen 1936-1939, kommer han kanskje endelig til Huesca – på en måte – når det blir reist en statue til hans minne i byen.

Sønnen drev initativet frem

Richard Blair, Orwells sønn, har ledet en kampanje sammen med Victor Pardo, en spansk historiker som bevarer forfatterens minne i Spania, for å finansiere minnesmerket i Huesca.

Aksjonister i Storbritannia og Spania har startet en GoFundMe-kampanje og trenger bare rundt 7 000 pund før de kan begynne arbeidet med frisen på en vegg som skal hete Orwell Takes Coffee in Huesca.

Så langt har Orwell Society, som bevarer minnet om mannen som skrev «1984» og «Animal Farm», samlet inn rundt 10 000 pund, mens Pardo har samlet inn de andre 10 000 pundene.

For å hjelpe kampanjen har Blair lovet å gi 1 pund av sine egne penger for hvert pund som doneres. Ved hjelp av skattestøtte fra den britiske regjeringen har dette økt beløpet som aksjonistene har samlet inn.

«Etter at Orwell kom tilbake fra hvile i Barcelona, dro han tilbake til åsene med utsikt over Huesca. Generalene sa at i morgen skal vi drikke kaffe i Huesca, men det skjedde aldri,» sa Blair til Euronews.

«(Senere) ble faren min skutt i nakken og ble invalidisert ut av borgerkrigen. Orwell og republikanerne trengte aldri inn i Huesca.»

Kan gjøre skyttergravene i Aragon mer kjent

Blair sa at frisen kan heve profilen til skyttergravene i Aragon, regionen der Huesca er hovedstaden, der Orwell kjempet. Skyttergravene er bevart som en turistattraksjon for Orwell-entusiaster og de som er interessert i borgerkrigens historie.

«Jeg håper at faren min ville godkjent det. Jeg håper det vil gjøre godt. Jeg er klar over at jeg blander meg inn i lokalpolitikken. Jeg ønsker ikke å tråkke på folks følelser. Men hvis det blir godkjent, vil jeg gjerne bidra», sa Blair, hvis far døde i 1950 da han var fem år gammel.

«Det er et lite hjørne av borgerkrigen som ennå ikke er avdekket, særlig i dette hjørnet av verden. Vi har alltid blitt veldig godt mottatt. Folk sa at de syntes Orwell var veldig ærlig i «Hyllest til Catalonia».»

Kom til Spania i 1936

Orwell kom til Spania i 1936 for å kjempe for den spanske republikken i POUM, en venstreorientert milits. Han var nær ved å dø da han ble skutt i nakken 20. mai 1937 mens han tjenestegjorde i Aragon.

Heldigvis gikk kulen gjennom et ørlite mellomrom på rundt én centimeter mellom Orwells halspulsåre og strupehode, noe som skadet stemmebåndene hans, men han overlevde.

«Orwell sa at tiden i Spania var den viktigste i hans liv,» sa Pardo.

«Vi håper at selv om han i sitt liv ikke kom til Huesca, vil dette være en symbolsk ankomst for ham til denne byen. Og at det vil lokke folk til å komme og se denne delen av Spania.»

Quentin Kopp, leder av Orwell Society, har vært en nøkkelperson i kampanjen.

«Poenget med dette er å gi Orwell anerkjennelse for sitt engasjement i den spanske borgerkrigen og å heve profilen til Aragon, som er et fattig sted når det gjelder muligheter. Dette er en annen grunn til at folk kan dra til Huesca,» sa han til Euronews.

«Forhåpentligvis har vi samlet inn nesten nok penger, og vi kan få det gjort i år.»

Hans far Georges Kopp var øverstkommanderende for Orwells divisjon under borgerkrigen.

I «Hyllest til Catalonia», Orwells beretning om sin rolle i borgerkrigen, forteller han om Kopps ulike personlige heltedåder.

Senere, etter krigen, giftet Kopp seg inn i Orwell-familien, slik at Richard Blair og Quentin Kopp er fettere.

Bystyret i Huesca har lovet å betale for reisingen av frisen. I byen bærer en mur et dystert minne om de mange venstreorienterte som ble henrettet på ordre fra general Francisco Francos tropper bare fordi de var på feil side. Veggen har en plakett med alle navnene deres, slik at de ikke blir glemt.

Tre kilometer med labyrint i Peñíscola

Det er det tredje største labyrinten Europa befinner seg i Peñíscola. Her har pubikum tre kilometer å "gå seg vill i". Labyrinten i Peñíscola åpnet...

Jazzfestival i Altea

Altea Blues Festival starter nå fredag 9. juni med Claptonianos og deres EC. Tribute. Den 16. juni er det Johnny BigStone & Sweet Martas...

Slutt på å betale for håndbagasje på fly

Det spanske forbrukerdepartementet undersøker sju flyselskapers retningslinjer for håndbagasje og setefordeling. Bøter på opptil 100 000 euro eller fire til seks ganger den ulovlige...

Villsvin-plage øker i Alicante-provinsen

Kaniner og villsvin streifer rundt i fjell og åkre i Alicante-provinsen. De angriper turgåere og hunder. Sommeren 2022 ble turister "jaget" av villsvin på...