14.2 C
Alicante
30.4 C
Málaga
17.9 C
Las Palmas de Gran Canaria

General Francos familie kjemper mot flyttingen

Etter lenge å ha kjempet i mot at Spanias avdøde diktator Francisco Franco skal flyttes fra minnesmerket «Valle de los Caidos» har ett av Francos barnebarn akseptert at liket flyttes. Signalene fra familien Franco er ikke entydig. De fleste av hans etterkommere sier  de vil bruke alle lovlige midler for å stoppe flyttingen av liket.

Det var et av diktatorens barnebarn, Francis Franco som i et intervju med avisen La Razon sa «Selvsagt vil vi ta hånd om min bestefars rester. Han skal ikke forbli i statens forvaring..» Dette kommer i etterkant av en lengre prosess for å få diktatoren flyttet fra stedet hvor mange av hans ofte ligger begravet. «Valle de los Caidos» har lenge vært et sårt tema i Spania.

Minst 33.000 døde ligger begravet her i massegraver, mange av dem i svært dårlig tilstand. Mange av de som ligger begravet er Francos egne ofte og deres pårørende finner det svært vanskelig at deres fedre, bestefedre, brødre og onkler ligger begravet i regelrette umerkede massegraver rundt mannen som er ansvarlig for deres lidelse og død.

Foto: Den nye PSOE-regjeringen mener Spania ikke kan fortsette å være et land som i internasjonale fora utmerker seg med «brudd på menneskerettigheter og retten til sannhet, rettferdighet og oppreisning». Regjeringen vil derfor gjøre det som er nødvendig for å komme videre i forsoningsprosessen, herunder forby foreninger som hedrer det gamle regimet. Blidet viser en Franco-tilhenger med det gamle regimets flagg utenfor mausoleet der den gamle diktatoren fremdeles ligger gravlagt.

Steder brukes også av høyreekstreme i Spania som markerer Francos dødsdag m.m.

Francos barnebarn sier i intervjuet med La Razon at det er en liten mulighet for at diktatoren ikke flyttes om benediktiner munkene som driver stedet nekter å ha statens folk flytte liket.

Relaterte saker

- Advertisement -