Galicia: Bombeattentat mot PP-ordfører

Publisert

Rådhuset i den lille kommunen Beade i Galicia ble mandag 7. oktober delvis rasert etter at en bombe gikk av i første etasje av bygget. Ingen kom til skade i eksplosjonen, men det antas at angrepet var rettet mot byens ordfører Senén Pousa (PP) som er selverklært tilhenger av Spanias tidligere diktator Francisco Franco.

«Mine ideer om Franco lar seg ikke fjerne med bomber» sier ordføreren til spanske aviser etter eksplosjonen. Den 74 år gamle ordføreren skal aldri ha lagt skjul på sin fascinasjon for Franco og ga blant annet et intervju med avisen El País for en måned siden, der han åpent stod frem som tilhenger av den tidligere diktatoren.

Bomben (angivelig en trykkoker full av sprengstoff) skal ha gått av i firetiden om morgenen og var så sterk at vinduene i helsesenteret på andre siden av gaten ble knust. Inne i rådhuset er skadene betydelige. Interiøret i første etasje er totalt ødelagt, vinduer blåst ut og deler av vegger og tak er borte. Ingen har så langt påtatt seg ansvaret for handlingen.

Detonerte bombe i kirke

 

Eksplosjonen i Beade skjer kun får dager etter at en bombe bestående av eksplosiver og en gassbeholder gikk av i La Basílica del Pilar i Zaragoza (Aragón). Bomben skal ha blitt plassert under kirkeorgelet og eksploderte mens kirken holdt åpent. Bare tilfeldigheter gjorde at ingen kom til skade. I motsetning til rådhuset i Beade skal det kun ha blitt mindre skader i kirken. Det er foreløpig ingenting som knytter de to hendelsene sammen. Politiet jobber etter en teori om at venstreradikale står bak Zaragoza-bomben. Det er ikke første gang en bombe plasseres i en kirke. Den 7. februar i år klarte politiet å forhindre at en bombe bestående av 1.200 gram sprengstoff gikk av i La Catedral de La Almudena i Madrid. I dette tilfellet skal anarkistgruppen «Comando Insurreccionalista Mateo Morral» ha påtatt seg ansvaret. Mateo Morral er navnet til en kjent spansk anarkist som stod bak attentatforsøket mot Kong Alfonso XIII og Victoria Eugenia i 1906.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter