Frykter «tilgrising» av villsvinrase

Publisert

Dyrelivet på Costa Blanca har fått et nytt medlem. Det handler om en utilsiktet blanding av det spanske villsvinet jabalí og vietnamesisk gris. Den nye hybriden har fått tilnavnet cerdolí og forplanter seg raskere en ekte villsvin, er mindre menneskesky og spiser til alle døgnets tider. Myndighetene har nå gitt jaktlagene klarsignal til å skyte dyrene for å beskytte jabalí-rasen, en dyreart som genetisk skal være blant de reneste på Den iberiske halvøy.

Stedet der man har sett flest tilfeller av den nye blandingsrasen er Tárbena, men også i La Nucía, Altea, Callosa d’en Sarrià, Alicante og Santa Pola skal det være gjort observasjoner.

Det hele startet med at folk ville ha seg vietnamesisk minigris som kjæledyr. Enkelte skal imidlertid ha blitt lurt til å kjøpe en grisetype som liknet, nærmere bestemt den vietnmesiske grisen som ikke er noen minigris men som blir like stor som vanlig gris.

Etter feilkjøpet skal mange eiere ha valgt å løse problemet ved å sette de fullvoksne grisene ut i naturen. I følge avisen Información finnes det nå både første og annen generasjon av den nye «rasen» som har fått tilnavnet cerdolí (cerdo for gris og jabalí for villsvin).

Den nye grisen truer nå den opprinnelige bestanden på Costa Blanca. Den forplanter seg raskere en ekte villsvin, er mindre menneskesky og spiser til alle døgnets tider.

Villsvinet er først og fremst et nattdyr som normalt kun er på vandring etter mørkets frembrudd og krysser veier for å komme seg til dyrket mark. Fordi den nye grisen spiser til alle døgnets tider, er den i aktivitet også på dagen og er derfor potensielt et større trafikkproblem til fare for seg selv og bilister.

Jabalí-rasen er en dyreart som genetisk skal være blant de reneste på Den iberiske halvøy. Miljømyndigheter har derfor bestemt at rasen bør beskyttes og har nå gitt jaktlagene klarsignal til å skyte de nye dyrene.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter