Frykter ny bot fra EU

Publisert

EU kan likevel komme til å gi Spania milliardbot dersom landet ikke får på plass en regjering og et budsjett innen 15. oktober. Etter landets andre parlamentsvalg på seks måneder ser det igjen mørkt ut for statsminister Mariano Rajoy og Partido Popular. Rajoy får ikke støtte fra de andre partiene til å danne mindretallsregjering. Kun sentrum-høyrepartiet Ciudadanos har lovet ikke å stemme imot ham. Kilder innad i PP-regjeringen advarer nå mot konsekvensene av en tredje valgrunde.

Spania slapp nylig unna en milliardbot fra EU for ikke å ha nådd målene for å redusere det offentlige underskuddet i 2015. Lenge så det ut til at overskridelsen skulle sanksjoneres med en bot på opptil 2,2 milliarder euro. Den 27. juli ble det klart at EU likevel ikke ville gi boten. Nå ser det imidlertid ut til at bøter igjen kan bli aktuelt, dersom landet ikke får på plass en regjering og et budsjett innen 15. oktober.

Kilder innad i den spanske regjeringen sier til avisen El Mundo at en eventuell bot vil kunne havne på hele 6,1 milliarder euro. Årsaken er at EU krever et budsjett av Spania med tiltak som kan redusere landets offentlige underskudd for 2017.

Dersom Spania ikke har noen regjering eller budsjett når oktober kommer, vil det heller ikke være noen garanti for at målene man er blitt enige om blir nådd. Dermed risikere Spania likevel å bli bøtelagt, skriver avisen.

Spania brøt i fjor EU-regelen om at det offentlige underskuddet ikke skulle overskride 3 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). Riktignok var det allerede gitt dispensasjon fra 3-prosentsregelen, men underskuddet måtte ikke overstige 4,2 prosent av BNP. Likevel endte det på 5,1 prosent. Også Portugal stod i fare for å bli bøtelagt etter å ha overskridt grensen. Den 27. juli ble det klart at EU droppet sanksjonene.

Les også: EU-bot ville skapt harme i Spania

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: