Franco-torturister risikerer utlevering

Publisert

To tidligere politimenn som er beskyldt for tortur under Franco-regimet risikerer utlevering til Argentina. De to har allerede en arrestordre hos Interpol hengende over seg, men har til nå vært beskyttet av spanske myndigheter. Spanias regjeringen åpnet imidlertid fredag 29. november for en mulig utlevering. Saken føres for argentinske domstoler etter mangel på progresjon i det spanske rettssystemet.

Krav om utlevering til Argentina ble fremstilt 18. september i år. En arrestordre ble da utstedt via Interpol. Den nasjonale domstolen i Spania skal i første omgang ha ment at pågripelse ikke var nødvendig og påpekt at de to kan være beskyttet av amnestiet fra 1977 som ble gitt til alle Francos menn i forbindelse med Spanias overgang til demokrati. Det skal også ha blitt vist til en bilateral avtale mellom landene som domstolen mener ikke åpner for utlevering i dette tilfellet.

De to som er ønsket utlevert er i følge avisen El País den tidligere politiinspektøren Juan Antonio González Pacheco, tiltalt for tortur av 13 personer mellom 1971 og 1975 og politibetjent Jesús Muñecas Aguilar som skal ha mishandlet en innsatt i fengselet Zarautz i Baskerland årene 1968 og 1969. Også to avdøde personer er blant de tiltalte (en politiinspektør og en tidligere livvakt hos Franco og kongefamilien).

Dersom den spanske domstolen sier nei til å utlever de to gjenlevende betjentene blir saken henlagt i Spania. Skulle de derimot gå inn for en utlevering går saken tilbake til regjeringen som så tar en endelig avgjørelse.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter