Franco-skilt henges opp igjen

Publisert

Alicante kommune var godt i gang med å fjerne gateskiltene fra Franco-regimet i byens gater da Partido Popular fikk det stoppet. Partiets representanter i kommunen mente de ikke var blitt hørt da vedtaket om å endre navnene ble gjort og har fått medhold av en lokal domstol. Dermed stoppes prosessen med å bytte de omstridte skiltene. I tillegg blir skilt som allerede er fjernet hengt opp igjen.

Gateskiltet med navnet Plaza de Igualidad (Likestillingsplassen) i sentrum av Alicante ble hengt opp i slutten av desember. Navneendringen inngikk i Alicante kommunes vedtak om å bytte ut alle provinshovedstadens skilt fra Fanco-regimet for å oppfylle kravet i den spanske Historieminneloven av 2007 (Ley de Memoria Histórica). Navnet var blitt foreslått av representanter fra byens kvinnelige befolkning. Fredag 10. mars ble imidlertid skiltet tatt ned og det gamle Franco-skiltet hengt opp igjen.

Å endre de omstridte gatenavnene er i tråd med Historieminneloven som forbyr alle minnesmerker, skilt og symboler som hedrer fascistene og Franco-regimet. Liknende tiltak er blitt gjort i en rekke andre byer rundt omkring i Spania.

Problemet som nå har oppstått i Alicante handler om formelle prosedyrer for vedtak i kommunen, et sett regler Partido Popular mener ikke er blitt fulgt. Partiet som var imot Historieminneloven da den ble vedtatt for ti år siden, hevder seg forbigått i prosessen med navnendringer og har fått medhold av byretten i Alicante. Da hjelper det lite at kommunen kun forsøker å følge spansk lov. Skiltene må ned igjen til kommuneledelsen eventuelt vinner frem i høyesterett.

 

“División Azul”

Skiltet som 10. mars ble hengt opp igjen ved Plaza de la Igualidad bærer navnet División Azul (Den blå divisjon). Dette var navnet på en hæravdeling med spanske frivillige som kjempet på nazistenes side under Andre verdenskrig. Divisjonen inngikk i diktator Francisco Francos samarbeid med Hitler og ble senere hedret av fascistene i Spania for dens kamp mot kommunistene på Østfronten under krigen.

Skiltet er det første som endres tilbake etter den nye dommen. Alicante kommune som ledes av partiene PSOE, Guanyar og Compromís har fått 30 dager på seg til å bytte alle de nye skiltene som er hengt opp, til sammen 47 gater og plasser.

Les også: Skal hedre Franco under årets Fallas

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter