Forvent hetebølger og tordenstormer denne sommeren

Publisert

Meteorologene advarer om at dette blir nok en rekord-varm sommer. Antallet trope-netter er over en periode mer enn firedoblet i Alicante-provinsen, fra 20 til mer enn 80 i året.

Sommeren har kommet til Alicante-provinsen, og den kommet plutselig med høye kvelende temperaturer. Foran ligger en sommersesong som vil preget av intens varme, selv om den ikke er like brennende som i fjor riktig ennå. Men forvent også uvær og tordenstormer fremover advarer meteorolog Jorge Olcina.

Olcina forsikrer at de siste årenes trend med varme sommre vil fortsette. “Ikke siden 2010 har vi hatt en sommer med temperaturer på eller under gjennomsnittet. Dette er et tydelig bevis på effekten av den globale oppvarmingsprosessen i Middelhavsområdet“, påpeker meteorologen.

Hetebølge, varmeøy og varmekuppel

Til tross for dette finnes det en rekke begreper som forklarer hvordan årets varmeste årstid vil bli. Noen av dem som er lette å forveksle, er “hetebølge”, “varmeøy” og “varmekuppel”, som selv om de ligner på hverandre, ikke betyr det samme. Ifølge Olcina brukes “varmekuppel” for å referere til effekten av det antisykloniske underholdet som vanligvis følger med varme dager, med ankomsten av Sahara-luft i de nedre lagene i atmosfæren. “Varmeøya” er på sin side den effekten tettbygde strøk har på temperaturene som registreres i byen, mens den berømte “hetebølgen” refererer til utviklingen over minst tre dager av en atmosfærisk situasjon som genererer unormalt høye temperaturer, dvs. over normale nivåer for disse tider av året.

Men dette er ikke de eneste fenomenene vi kan oppleve i sommer. Den “termiske berg- og dalbanen” refererer til raske endringer i den daglige temperaturen som får temperaturen til å stige eller falle i løpet av kort tid sammenlignet med dagen før.

Torden og muligheter for lyn

Og tro det eller ei, det regner også om sommeren. Tørre stormer” er skyformasjoner med betydelig vertikal utvikling som slipper ut nedbør, men som fordamper før de når bakken, fenomener som ledsages av torden og muligheter for lyn.

Dette skjer når det er veldig varm luft i de nedre lagene av atmosfæren. Dette ledsages av en gammel kjenning i området, “hydric stress”, som er knyttet til plantenes eller jordsmonnets tilstand, når det er atmosfæriske forhold med lite nedbør og høy solinnstråling, med høye temperaturer. Under slike omstendigheter mister jorda eller plantene fuktighet, og det oppstår en situasjon med vannstress fordi begge trenger fuktighet for å gjenvinne sin optimale biologiske tilstand.

Tropenetter

Et annet av de mest tilbakevendende fenomenene i provinsen er de “tropiske nettene”, som ifølge Olcina har blitt fire- eller femdoblet i mange kystbyer langs Middelhavskysten. Antallet tropenetter har gått fra 15-20 på begynnelsen av 1980-tallet til hele 80 i dag. Nøkkelen til dette ligger i den akselererende og urovekkende oppvarmingen av Middelhavet mellom mai og oktober.

Vi kan også snakke om “Spanias stekepanne” når vi snakker om trekanten som dannes av byene Sevilla, Ecija og Cordoba. Det er i dette området det vanligvis registreres maksimumstemperaturer på over 40 ºC i hetebølger. I tillegg minner Olcina om den såkalte “iberiske ovnen”, som refererer til den tørre varmen som registreres i det indre av halvøya om sommeren. Både Castilla, Extremadura og til og med Madrid utgjør det geografiske området innlandsplatået, som på grunn av sin geografiske utforming og gjennomsnittlige høyde over havet har svært varme somre, men svært kalde vintre. Derav ordtaket “ni måneder vinter og tre måneder helvete” som refererer til innlandsklimaet, med kontinentale trekk fra Meseta. Og om sommeren, midt på dagen, er de virkelig som en ovn.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter